Orbán Viktor a Székelyföldön

Szavazásra buzdította tegnap a júniusi helyhatósági választásokra készülő erdélyi magyarokat székelyföldi látogatása során Orbán Viktor volt kormányfő. A Fidesz elnöke üdvözölte, hogy a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) megalakulásával megteremtődött a választás szabadsága a közösség számára.

2008. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

A régi egység kifulladt, kifáradt, és új korszak köszöntött be az erdélyi magyar politikában, amely tartósabb, új egységet követel, egyúttal pedig új vezetőket is – jelentette ki tegnap este Orbán Viktor Székelyudvarhelyen a Millenniumi emlékoszlop felavatásán. A Fidesz elnöke – aki a nap folyamán Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában vett részt a júniusi romániai helyhatósági választásokra készülő Magyar Polgári Párt rendezvényein – úgy vélekedett: már a honfoglalás kori vérszerződés is arra emlékeztet, hogy az igazi, erős egység a sokféleségből, és nem az egyféleségből születik. „Az új egységnek a választás szabadságára kell épülnie, de a versengésnek önkorlátozónak kell lennie, két magyar versengése ugyanis nem vezethet egy harmadik versengő, vagyis egy román jelölt győzelméhez” – szögezte le Orbán Viktor az udvarhelyiek által benépesített Városháza téren rendezett ünnepségen. Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő beszédében aláhúzta: az erdélyi magyarság nem elégedhet meg a pártegységgel, nemzeti egységre van szükség. Hozzátette: a régi rendszerre emlékezteti, hogy az RMDSZ „kiutasította” a Fideszt Erdélyből azáltal, hogy Markó Béla elnök a napokban úgy nyilatkozott: nem helyesli, hogy magyarországi pártok beavatkozzanak a romániai helyhatósági választások kampányába. „Bennünket eszmei és elvi, nem pedig maffia típusú kapcsolatok kötnek össze egymással” – jelentette ki Tőkés László. Az emlékműavatáson felszólalt Szász Jenő MPP-elnök, Székelyudvarhely polgármestere is, aki a Hargita megyei tanács elnöki tisztségéért száll harcba júniusba. Az emlékoszlopot eredetileg 1897-ben állították fel a székely anyaváros főterén, a román hadsereg azonban 1925-ben eltávolította, a jelenlegi alkotás közel kilenc méter magas, és a budapesti Castrum Alapítvány által adományozott turulmadár díszíti.
Továbbiak a 9. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.