Római vasszigor a bűnözés ellen

Vaskézzel készül lesújtani az illegális bevándorlókra az új olasz konzervatív kormány, amely első, szerdán tartott ülésén elfogadott törvénycsomagjával igyekszik visszaszorítani a külföldi állampolgárok által elkövetett bűncselekmények számát. Ezentúl például azt az olasz állampolgárt is börtön fenyegeti, aki illegális bevándorlónak adja bérbe lakását.

2008. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szállást és törvényesen szerzett jövedelmet kell felmutatniuk a jövőben az Olaszországban három hónapnál huzamosabb ideig tartózkodó uniós állampolgároknak. A Silvio Berlusconi vezette római kormány új törvénycsomagja a bűnözés és az illegális bevándorlást visszaszorítása érdekében született meg. A konzervatív olasz kabinet nápolyi kihelyezett ülésén elfogadott intézkedések egyik sarkalatos pontja, hogy ezentúl bűncselekménynek számít, és hat hónaptól négy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az illegális bevándorlás. Ha egy Itáliában bűncselekményt elkövető külföldiről kiderül, hogy nem törvényesen került az országba, mindez automatikusan egyharmadnyival növeli a rá szabott börtönbüntetést. Az eddigi tíz évvel szemben immár a két év börtönre ítélt külföldiek is kiutasíthatók lesznek Itália területéről, ezzel egy időben három évig terjedő börtönnel sújtják a gyermekek koldulásra kényszerítését. Három év börtönre és 50 ezer euróig terjedő pénzbírságra, sőt lakása elkobzására számíthat az az olasz állampolgár, aki illegális bevándorlónak ad bérbe ingatlant. Megnehezíti a Berlusconi-kormány az érdekházasság útján történő állampolgárság-szerzést is: az eddigi gyakorlattal ellentétben nem hat hónap, hanem kétéves várakozási idő után nyeri el az állampolgárságot a külföldi házastárs. A polgármesterek egyúttal felhatalmazást kapnak, hogy saját hatáskörükben rendkívüli intézkedéseket foganatosítsanak, ha „veszély fenyegeti a közbiztonságot”. Silvio Berlusconi a kormányülés után leszögezte: az olaszoknak joguk van ahhoz, hogy ne kelljen félniük, ezt a jogot pedig az olasz államnak biztosítania kell állampolgárai számára.
Az illegális bevándorlás elleni intézkedéseket az indokolja, hogy a római kormánykoalícióhoz tartozó jobboldali pártok és a média nagy része veszedelmes új bűnözési hullámot emleget a romániai romák tömeges olaszországi megjelenése miatt. Itáliában az elmúlt mintegy fél évben román állampolgárok tucatja követett el súlyos bűncselekményt a nemi erőszaktól az emberölésig. Ezek az incidensek erőteljes román- és romaellenes hangulatot váltottak ki az olasz társadalomban. Néhány nappal ezelőtt például egy román állampolgárságú cigány házaspár megpróbált elrabolni egy hároméves kislányt egy cataniai bevásárlóközpontban. A kísérlet csak azért hiúsult meg, mert közbelépett a rendőrség kötelékeiben dolgozó apa, a tetteseket pedig őrizetbe vették. Calin Popescu-Tariceanu román miniszterelnök tegnap bejelentette: kormánya alaposan kielemzi az olasz törvénycsomagot, szerinte azonban a tervezett intézkedések többnyire az unión kívülről, és nem a Romániából érkező bevándorlókat célozzák. Eközben Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős román biztosa Bukarestben úgy vélekedett: Brüsszel szerint a személyek szabad mozgása nem korlátozható a közbiztonságot érintő indokok alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.