Kifőzik a kiszervezés módját

2008. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magántársaságoknak kívánják kiadni a budapesti katonai helyőrségek étkeztetését – tudta meg lapunk honvédségi forrásból. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) kabinetfőnöke felülvizsgálatot rendelt el a kiszervezés hatásainak vizsgálata érdekében az érintett laktanyákban és minisztériumi objektumokban. Ez azért is különös, mert a HM sajtóosztálya korábban azt közölte: kizárólag arra vonatkozóan készültek-készülnek gazdaságossági kalkulációk, hogy a szaktárca Balaton utcai főépületének konyhája működhet esetleg külső szolgáltató bevonásával.
Úgy tudjuk, hogy Mikita János vezérkarifőnök-helyettes megbízása alapján hamarosan mind a tíz budapesti katonai objektumban felmérést végez el az étkeztetés magánkézbe adásának hatásairól a szaktárca tulajdonában lévő HM EI Zrt. A tanulmány elkészítésébe bevonnak egy külső társaságot is, az Erise Bt.-t.
A vizsgálatot a HM Balaton utcai épületén kívül tehát a tervek szerint többek között elvégeznék a szaktárca Lehel utcai és Schweidel utcai objektumában, a Zách utcai, az Irinyi és a Petőfi laktanyában, valamint az összhaderőnemi parancsnokság alárendeltségében lévő mátyásföldi, Lehel utcai helyőrségben, illetve a honvédség Tünde utcai egészségügyi kiképzőbázisán. Ez a kiszervezés értesüléseink szerint milliárdos üzletet jelenthet a külső cégeknek. A magánosítási szándékoknak azonban ellentmond, hogy az elmúlt években százmilliókat költöttek a helyőrségek konyháinak korszerűsítésére, és milliárdokért rendeltek olyan járműveket, amelyeket modern élelmiszer-technikai felépítményekkel láttak el. Katonai körök biztonsági szempontból azt is aggályosnak tartják, hogy a felmérést elvégzők létszám- és technikai adatokhoz juthatnak hozzá.
– Az elmúlt időszakban valóban csak arra vonatkozóan készültek gazdaságossági kalkulációk, hogy a HM I. számú, Balaton utcai objektumának konyhája saját körben, a meglévő ellátórendszer részeként működhet-e hatékonyabban, vagy esetleg külső szolgáltató bevonásával. A kalkulációból azonban azóta kiderült, hogy egy külső cég bevonása gazdaságosabb lenne. Ebből kiindulva terjesztettük ki egy hasonló felmérés elvégzését a budapesti katonai és HM-alárendeltségű szervezetekre – közölte lapunkkal tegnap a HM sajtóosztálya.
A szaktárca arra hivatkozik, hogy az étkeztetési feladatokat a NATO-tagállamokban mind a laktanyai, mind a honvédelmi vezetéshez tartozó szervezeteknél jellemzően külső, erre szakosodott cégek végzik, és ez a megoldás jóval költséghatékonyabb. Elismerték, hogy a HM kabinetfőnöke és a vezérkari főnök július közepén hozzájárult ahhoz, hogy a HM EI Zrt. kijelölt munkatársai a HM budapesti szervezeti egységeibe, valamint a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetek budapesti telephelyeire beléphessenek, és ott adatokat gyűjthessenek egy, az élelmezési feladatok esetleges kiszervezésére vonatkozó megvalósíthatósági esettanulmány készítéséhez. Ezek az adatok azonban a tárca szerint nem minősítettek, így azokat az EI Zrt. kijelölt munkatársai minden további nélkül begyűjthetik és kezelhetik. A tanulmány elkészültét követően születik majd döntés az élelmezési feladatok további megoldásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.