Saját fogyasztásán túl csak az ezredfordulótól kezdett a borkészítésbe Maurer Oszkár szerémségi vincellér. Ehhez képest ma már a kövidinka, a kadarka, a bánáti rizling és a mézes fehér, vagyis a régi szőlőfajták „újjáélesztése” mellett olaszrizlinggel, ezerjóval, szerémi zölddel és bakatorral is foglalkozik.
A délvidéki borász az idén is a legszebb borait hozta el Budapestre, a Kárpát-medencei borászok harmadik találkozójára, ahol szombaton és vasárnap bemutatót is tartottak a rendezvényt megelőző borverseny kiváló italaiból.
A budafoki Oroszlános udvar vendége volt Balla Géza, az erdélyi Arad-Hegyalja bormestere. Aki kóstolta pincészetének 2003-as savignon blanc-ját, azóta is érzi a bor szőlővirág-aromáját, friss ízeit. A Muravidéken, Lendván szintén ősi hagyománya van a szőlőtermelésnek, amelyet a határon túli magyar borászok találkozóján a múlt hét végén is Rozsmán István képviselt Budafokon.
A felvidéki Muzslai-hegy szőlőiből ma már a környék legjobb borai készülnek a révkomáromi pincéjében alkotó Bott Frigyesnél is, amelyeket szintén megízlelhettek a Budafokra zarándokolt borbarátok.
Bakonyi Viktor, a Kárpát-medencei borászok találkozójának szervezője szerint egész Európában egyedülállóvá teszi a budafoki borfesztivált, hogy a határon túli magyar borászok itt találkozhatnak anyaországi kollégáikkal, és megbeszélhetik velük tapasztalataikat, miközben családias hangulatban, nívós produkciókat szemlélve társaloghatnak a vendégekkel is. A rendezvényt a leghíresebb hazai borászok is dicsérik, hiszen a minőségi borok széles repertoárja várja Budafokon ezen a néhány napon az embereket.
A Budafok város bora borversenyen az idén a fehérek közül a Budapesti Corvinus Egyetem Soós István Borászati Szakközépiskola cserszegi tramini cuvée-je nyert, a vörösborok közül pedig a Ferenczi Szőlőbirtok házasítása vitte el az első díjat. A desszertborok kategóriájában a – más boraival igencsak változó minőséget produkáló – Varga Pincészet kései badacsonyi olaszrizlingje lett az első, míg a pezsgők közül ismét a Garamvári Szőlőbirtok nyert, a Chateau Vincant Prestige Brut nevű termékével.
Az idén a hőségriadó ellenére a borfesztivál idejére egész Budafok megtelt. Bevált, amire Szabolcs Attila polgármester megnyitóbeszédében utalt: a meleg elől a hűs pincékbe menekültek az emberek egy-egy jó kóstolóra. Mivel a rendezvényen az ország legjobb borászai – Bock József, Gere Tamás, Takler Ferenc, Tiffán Zsolt, Feind Lajos, Laposa József, Debreczeni Kálmán, Hernyák László, Rókusfalvy Pál, ifj. Gál Tibor, Simon József, Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie és Bott Judit – is részt vettek, nem beszélve a legkiválóbb pezsgőket kínáló Törley pincészetig, arra már nem vehetünk mérget, hogy Font Sándornak, a parlament mezőgazdasági bizottsága fideszes elnökének a fesztivált megnyitó szavait is megfontolta a nagyérdemű. Ezek ugyanis többek között arról szóltak, hogy a kutatások szerint napi egy pohár bor elfogyasztása az egészséges, mert megóv a legsúlyosabb betegségektől.
Sírás a víz alatt