A bor a határon túl is magyar

Az idén is Budafokon mutatták be a határon túli magyarság borászainak legjobb termékeit. Erdély, a Szerémség, Felvidék és Lendva a magyar vincellérek erőfeszítéseinek nyomán talán újra Európa leghíresebb bortermő tájai közé zárkózhat fel a jövőben. Az idén már harmadszor találkozhattak ezek a termelők az anyaországi mesterekkel a Kárpát-medencei borászok találkozóján.

2008. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját fogyasztásán túl csak az ezredfordulótól kezdett a borkészítésbe Maurer Oszkár szerémségi vincellér. Ehhez képest ma már a kövidinka, a kadarka, a bánáti rizling és a mézes fehér, vagyis a régi szőlőfajták „újjáélesztése” mellett olaszrizlinggel, ezerjóval, szerémi zölddel és bakatorral is foglalkozik.
A délvidéki borász az idén is a legszebb borait hozta el Budapestre, a Kárpát-medencei borászok harmadik találkozójára, ahol szombaton és vasárnap bemutatót is tartottak a rendezvényt megelőző borverseny kiváló italaiból.
A budafoki Oroszlános udvar vendége volt Balla Géza, az erdélyi Arad-Hegyalja bormestere. Aki kóstolta pincészetének 2003-as savignon blanc-ját, azóta is érzi a bor szőlővirág-aromáját, friss ízeit. A Muravidéken, Lendván szintén ősi hagyománya van a szőlőtermelésnek, amelyet a határon túli magyar borászok találkozóján a múlt hét végén is Rozsmán István képviselt Budafokon.
A felvidéki Muzslai-hegy szőlőiből ma már a környék legjobb borai készülnek a révkomáromi pincéjében alkotó Bott Frigyesnél is, amelyeket szintén megízlelhettek a Budafokra zarándokolt borbarátok.
Bakonyi Viktor, a Kárpát-medencei borászok találkozójának szervezője szerint egész Európában egyedülállóvá teszi a budafoki borfesztivált, hogy a határon túli magyar borászok itt találkozhatnak anyaországi kollégáikkal, és megbeszélhetik velük tapasztalataikat, miközben családias hangulatban, nívós produkciókat szemlélve társaloghatnak a vendégekkel is. A rendezvényt a leghíresebb hazai borászok is dicsérik, hiszen a minőségi borok széles repertoárja várja Budafokon ezen a néhány napon az embereket.
A Budafok város bora borversenyen az idén a fehérek közül a Budapesti Corvinus Egyetem Soós István Borászati Szakközépiskola cserszegi tramini cuvée-je nyert, a vörösborok közül pedig a Ferenczi Szőlőbirtok házasítása vitte el az első díjat. A desszertborok kategóriájában a – más boraival igencsak változó minőséget produkáló – Varga Pincészet kései badacsonyi olaszrizlingje lett az első, míg a pezsgők közül ismét a Garamvári Szőlőbirtok nyert, a Chateau Vincant Prestige Brut nevű termékével.
Az idén a hőségriadó ellenére a borfesztivál idejére egész Budafok megtelt. Bevált, amire Szabolcs Attila polgármester megnyitóbeszédében utalt: a meleg elől a hűs pincékbe menekültek az emberek egy-egy jó kóstolóra. Mivel a rendezvényen az ország legjobb borászai – Bock József, Gere Tamás, Takler Ferenc, Tiffán Zsolt, Feind Lajos, Laposa József, Debreczeni Kálmán, Hernyák László, Rókusfalvy Pál, ifj. Gál Tibor, Simon József, Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie és Bott Judit – is részt vettek, nem beszélve a legkiválóbb pezsgőket kínáló Törley pincészetig, arra már nem vehetünk mérget, hogy Font Sándornak, a parlament mezőgazdasági bizottsága fideszes elnökének a fesztivált megnyitó szavait is megfontolta a nagyérdemű. Ezek ugyanis többek között arról szóltak, hogy a kutatások szerint napi egy pohár bor elfogyasztása az egészséges, mert megóv a legsúlyosabb betegségektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.