időjárás °C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A kiérdemelt halál

Pósa Zoltán
2008.09.19. 22:00

A Napkút Kiadó, a Cédrus Alapítvány, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum közös kiadásában, a Hang-Kép-Írás sorozatban jelent meg a Bella István című, szépen illusztrált album. A könyvet a Károlyi-palotában mutatta be Szondi György költő, a Napkút Kiadó igazgatója.

Bella István kortársai közül Ágh István, Sumonyi Papp Zoltán, az ifjabb nemzedékek nevében Zsille Gábor méltatta a 2006-ban, hatvanhat éves korában elhunyt költőt. Verseit Závory Andrea szólaltatta meg, vetített álló- és mozgóképek idézték meg a költő különös egyéniségét, hangfelvételek örökítették meg Bella zongorajátékát, amely életének utolsó évtizedében kiváltképpen fontos volt számára. Szívesen zongorázott az írószövetségben barátainak felkérésére irodalmi esteken komolyat, vidámat, borongósat, merengőt, hangulata szerint.
Sokszínű prizmán tárul elénk a költő az albumban is, versek, naplójegyzetek, fotók, régi megsárgult hivatalos iratok mutatják meg a Napkút sorozatának módszere szerint a Hetek költőcsoport tagját. Hét költő között kapcsot teremtett a nemzeti hagyományok ápolása, a legkitaszítottabbak, a legszegényebbek panaszainak megszólaltatása. Bella István költészete könnyed, népdalos formák és súlyos gondolatok veretes egységét valósítja meg. Többek között tőle tudjuk meg, hogy „A halált ki kell érdemelni, nem csak az életet.” Tanúskodik lélekhez szólón eredeti költészetéről az Apám című vers, amely őrzi a második világháború frontforgatagában eltűnt néptanító elődöt, aki a gyerekek tisztességes, magyar emberré nevelését és a paraszti munka, az élet, a búza, a kenyér tiszteletét mindennél fontosabbnak tartotta: „kaszája villan fenn a villámfényben / s villámsújtottan dől le rend, kalász. / Alakja így él, így ég a lelkemben, / a kasza szinte égig ér kezében, / a villám villan, s mintha búza lenne, / az esőcseppek peregnek fehéren.” Dokumentumok tanúsítják az életút állomásait. Bár Székesfehérváron született, dajkáló faluja Sárkeresztúr volt. Egy segédmunkásként eltöltött év után vették fel a pesti bölcsészkar magyar–könyvtár szakára. Viszontagságos esztendők, példamutatóan szép házasság, emblematikus felnőtt- és gyermekverskötetek, műfordítások hangfelvételét hordozza a kötethez mellékelt CD. Az albumban látjuk a költőt fényképeken sárkeresztúri virágai, István utcai könyvei között, a Magyar Írószövetség zongorája előtt. És a szomorú végkifejlet dokumentumát, a gyászjelentést: meghalt Bella István. Élt majdnem 66 évet, 1940. augusztus 7-től 2006. április 20-ig. Vigaszunk, hogy teljes, befejezett, lezárt életművet hagyott maga után.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.