Demszky is érintett lehet

Csaknem három hónapos aktatologatás után elrendelte a nyomozást a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a 2006-os fővárosi útfelújítások ügyében, amely egy évvel ezelőtt robbant ki a városházán. Idén júniusban ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést két fideszes fővárosi képviselő, György István, a fővárosi pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke, valamint Papcsák Ferenc, a pénzügyi és közbeszerzési bizottság alelnöke az állami támogatások körüli visszaélések miatt.

2008. 09. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki politikusok jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűntette megvalósulásának alapos gyanúja miatt a Központi Ügyészség Nyomozó Hivatalához (KÜNYH) fordultak, miután az önkormányzatnak kamatokkal együtt hétszázmillió forint állami támogatást kellett visszafizetnie, s több belső és külső vizsgálat is megállapította, hogy az elszámolás nem a valós értékek, hanem becsült adatok alapján történt, tucatnyi esetben pedig nem teljesült a műszaki tartalom. Az elindított nyomozásban vélhetőleg Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármestert is ki kell majd hallgatni, ugyanis a felújítási elszámolások egy részét maga a főpolgármester vagy az általa megbízott személy írta alá. Feltűnő, hogy az eddigi eljárásban féltucatnyi nyomozó hatóság foglalkozott az üggyel, amelytől mindenhol csak szabadulni akartak.
A botrány azután pattant ki, hogy a több mint 4,4 milliárd forintos pályázattal 126 útszakaszra elnyert támogatás elszámolásakor a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács ellenőrző és monitoringbizottsága 580 millió forint felhasználását találta szabálytalannak.
*
Az ezt megerősítő belső ellenőri jelentések, az igazságügyi szakértő és a Műegyetem vizsgálatát követően a főpolgármester azzal védekezett, hogy az útfelújítási program 96 százalékban teljesült, a visszafizetett pénz a költségvetés három százalékát sem éri el, a felújítást előkészítő hivatali munkatársak követtek el adminisztrációs hibákat, akik ellen fegyelmi eljárások is indultak. Az ellenzék által javasolt többpárti vizsgálóbizottság felállítását viszont a Fővárosi Közgyűlés balliberális többsége rendre leszavazta.
A KÜNYH-nél tett büntetőfeljelentés előbb a nyomozást most elrendelő ügyészséghez, majd a vám- és pénzügyőrség regionális nyomozó hivatalához került. A hetekig „fekvő” iratokat az eredeti feljelentéssel szemben a BRFK-hoz tette át a vám- és pénzügyőrség, csalás gyanújával. Határozatuk szerint „a feljelentésben arra utaltak, hogy olyan munkákat is kifizetett az önkormányzat, amelyet a szóban forgó vállalkozók nem végeztek el. Ez a cselekmény megalapozhatja a Btk. 318. paragrafusában meghatározott csalás bűncselekményének elkövetését, amelynek nyomozására a rendőrség rendelkezik hatáskörrel”. Sipos Jenő, a pénzügyőrség szóvivője közölte: „jogosulatlan gazdasági előny szerzése bűncselekmény elkövetési magatartásait a rendelkezésre álló adatok nem mutatták, ugyanakkor az Állami Számvevőszékhez fordultak, vizsgálatot kérve az elnyert támogatás ügyében”.
A csalási ügyet a BRFK viszont szinte azonnal az ORFK-hoz tette át, kizárását kérve, s a büntetőügy aktáit a hetekben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kapta meg. Ott szinte azonnal az ügyészséghez fordultak, ugyanis az egyik feljelentő, György István panaszt nyújtott be a vám- és pénzügyőrségi döntés ellen. Ebben kifejtette: „a fővárosi önkormányzat a központi költségvetésből jogszabály alapján igényelt pénzügyi támogatást, és ezt a jogszabály alapján nyújtott központi költségvetésből származó pénzügyi támogatást, illetőleg az ezzel járó gazdasági előnyt úgy szerezte meg, hogy evégett a pályázati dokumentációban valótlan tartalmú nyilatkozatot tett. Ugyanez igaz az elszámolásokra is, ahol megint csak nem a valós adatokkal számoltak el a pénzügyi források felhasználásról, hanem a pályázat benyújtásakor használt becsült, vagyis valótlan adatokkal”. A legfeltűnőbb eset a XVIII. kerületben történt, amikor egy útszakaszra kétszer, hamis adatokkal igényeltek támogatást. A dokumentumok alapján az ügyészség végül helyt adott a panasznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.