Gyanús ingatlaneladás Pécsett

A pécsi Fidesz–KDNP frakciója szerint a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. a közgyűlés megkerülésével adta el 800 millió forintért a város főterén található, a Zsolnay család által épített tömböt, a Nick udvart. Az önkormányzati vagyonrendelet szerint 300 millió feletti értékesítésről a képviselőknek kell dönteniük.

Bóka Máté Ciprián
2008. 09. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja kötött adásvételi szerződést a száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Pécs Holding Zrt. a birtokában álló belvárosi ingatlan 800 millió forintos eladásáról a Nick Invest Kft.-vel. Előzőleg a gazdasági bizottság ugyan tárgyalt a Nick udvarról, ám a képviselők akkor csak arról határoztak, hogy Pécs lemond az épület elővásárlási jogáról egy cég javára – ami nem volt azonos a későbbi vevővel, a Nick Invest Kft.-vel.
A városatyák nem tudtak a holding kezelésében lévő, rég felújításra váró tömb eladásáról. Az ellenzék kérte is, ha van ajánlat a Nick udvarra, tájékoztassák a közgyűlést – ez nem történt meg. Az értékesítés azért is kérdéses, mert 300 millió feletti eladáshoz közgyűlési hozzájárulás szükséges.
A Fidesz–KDNP frakcióvezetője, Páva Zsolt azt mondta, Pécs mára eljutott odáig, hogy a közgyűlés és a bizottságok egyfajta paravánként működnek, s a valós döntések ezen testületek megkerülésével születnek. Az ellenzék szerint a tranzakció nemcsak az említett vagyonrendeletnek, hanem egy 2007-ben született önkormányzati határozatnak is ellentmond. Ez a Nick-tömb pályázat útján történő hasznosítási tervéről szólt, s az áll benne, hogy az épületegyüttes 25 százalékát a tulajdonos vagyonkezelő megtartja.
A Fidesz–KDNP szerint a kifogásolt adásvételi eljárás elfogadhatatlan, ezért azonnali vizsgálat elindítására szólította fel a polgármestert. Lapunknak sem Tasnádi Péter MSZP-s polgármestert, sem a holding vezérigazgatóját, Varga Pétert nem sikerült nyilatkozatra bírnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.