időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kiárusítják bezárt gyógyfürdőinket

Szabó Zsolt
2008.09.28. 17:59

A külső kerületek nagy hírű gyógyfürdőinek, uszodáinak eladásából faragná le veszteségeit a fővárosi önkormányzat fürdőcége – ismerték el lapunknak a városházán. Az újpesti és a pesterzsébeti létesítményekre már évekkel ezelőtt lakat került, de az illetékesek akkor még tagadták a most megerősített privatizációs terveket.

Budapestet ezután nem lehet többé fürdővárosnak hívni, és a jövőben Demszky Gábor főpolgármester se hivatkozzon erre kampánybeszédeiben, hiszen a nagy múltú gyógyfürdők bezárása után az idén megkezdődik a végkiárusítás – közölte lapunkkal Wintermantel Zsolt fideszes fővárosi és újpesti önkormányzati képviselő. Elmondta: a napokban megdöbbenéssel olvasta a Helyi Téma című lapban, hogy Ferenci István, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója kijelentette: eladják az újpesti uszodát az erzsébeti fürdővel, illetve a Dagály és a Paskál strand egy-egy lekerített részével együtt, a bevételből pedig a Gellért, illetve a Széchenyi fürdőt fejlesztenék, például többek között pálmaházat építenének.
Wintermantel Zsolt emlékeztetett: Újpesten egy éve zárták be az uszodát, amelynek megmentéséért már 2005-ben tüntettek és aláírásokat gyűjtöttek a helyi és a rákospalotai polgárok. – Az SZDSZ-es főpolgármester és Somlyódi Csaba, az akkori tulajdonosi bizottság szocialista elnöke akkor cáfolta a privatizációs terveket, mondván, ilyen nincs a fővárosi fürdőcég üzleti tervében. – Én már akkor jeleztem, azzal, hogy csökkentették az üzemidőt, valójában a privatizációt készítik elő – fűzte hozzá Wintermantel. – Már benne van a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzleti tervében többek között az újpesti és a pesterzsébeti gyógyfürdő privatizációja, és ezt a fővárosi gazdasági bizottság idén májusban elfogadta – közölte lapunkkal Somlyódi Csaba, az ebben a ciklusban létrehozott testület elnöke, aki szerint az érintett létesítmények évek óta zárva tartanak, mert az üzemeltetés óriási veszteségeket termelt, és már így is tízmilliókat költöttek őrzésre. Mint mondta, eredetileg a csepeli strandot akarták eladni, de nem volt rá vevő, a IV. és a XX. kerületi létesítmény fenntartásához a kerületi önkormányzatok nem járultak hozzá, pedig a csillaghegyi strand üzemeltetését például Óbuda tízszázalékos arányban finanszírozza.
Derce Tamás, Újpest polgármestere szerint Somlyódi Csaba jobban tenné, ha Marx Tőkéje helyett az önkormányzati törvényt olvasgatná. – A fürdők fenntartása fővárosi feladat, a metrót ne építsem meg helyettük? – kérdezte az újpesti polgármester. Állítja: Demszky Gábor 18 év alatt egy árva fillért nem adott Újpestnek, csak elvette a szülőotthont, csődbe vitte a kórházat, most pedig az itt élőkön akarja bevasalni a veszteséget. Hozzátette: Újpest egykori fürdőjét a hetvenes években bontották el az új építése miatt, azóta a főváros semmit nem költött a létesítményre.
A múlt század húszas éveiben épült országos hírű pesterzsébeti jódos-sós gyógyfürdő már három éve nem üzemel, területén csak a parlagfű nő. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén Földesi Gyula és Orbán Györgyi fideszes képviselők interpellációjára adott válaszában Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes kijelentette: nincs 100 millió forintjuk a jogszabályokban előírt felújításra. Kiderült azonban, hogy vagyonvédelmi őrzésre 2005 óta már 13,5 milliót fizettek ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.