Milliárdok a Kossuth téri mélygarázsra

A Kossuth téri mélygarázs építője hatmilliárd forintot használhat fel közbeszerzés nélkül, miután a tendereztetés alól nemzetbiztonsági okokra hivatkozva felmentést adott a T. Ház szakbizottsága. Az erről döntő ülésen a főpolgármester-helyettes képviselőjének oldalán megjelent az egyik lehetséges beruházó is. Simicskó István (KDNP) szerint a beruházást a korrupció gyanúja lengi körül, és felesleges is.

2008. 09. 29. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatmilliárd forint felhasználására kértek felmentést a parlament nemzetbiztonsági bizottságától a közbeszerzés alól, hogy megépítsék a Kossuth téri mélygarázst – tudtuk meg. Ez azért is érthetetlen, mert az előzetes tervek alapján a beruházás összköltsége 3,5 milliárd forint, amelyből 1,2 milliárdot nem is a garázsépítésre, hanem a felszíni közparkra fordítanának az építtetők. Az ügy különlegessége még, hogy a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén, ahol napirendre került a mélygarázs ügye, megjelent az építkezés lebonyolítására pályázó Parking Szervező, Fejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója is az oldalán Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kabinetfőnökével. A Fővárosi Közgyűlés egyébként 2007 márciusában döntött a fővárosi önkormányzat és az Országgyűlési Hivatal közötti megállapodás jóváhagyásáról, amelyet júliusban írt alá Demszky Gábor főpolgármester. Eszerint egy háromszintes mélyparkolót és egy látogatóközpontot is építenének a föld alá, hogy a területen megtilthassák a parkolást a járműveknek.
A közbeszerzés alól kibúvót jelentő nemzetbiztonsági indokok az előkészítésnek ebben a stádiumában kerültek a képbe. A Köztársasági Őrezred parancsnokhelyettesének szakvéleménye szerint ugyanis a Kossuth tér rendezésére kiírt tervpályázat egyik legfőbb szempontja a járműforgalomtól való mentesítés volt. A mélygarázs megépítésével bevezetett parkolási tilalommal pedig nagyobb távolságra kerülnek az Országgyűlés, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve a kancellária épületétől a nagyobb mennyiségű robbanóanyag rejtésére alkalmas járművek. Az építés azonban a kormányépületek és a Parlament közelsége miatt biztonságtechnikai beruházásokat is igényel.
– Több ponton is szokatlan ez a beruházás és a hozzá vezető előzmények – mutatott rá lapunknak Simicskó István, a T. Ház nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke. A Parlament mellett parkoló járművek valóban jelenthetnek biztonsági kockázatot, de a tervek szerint ezt a mélygarázs nem oldja meg, hiszen a belváros parkolási gondjain kívánnak segíteni a beruházással, vagyis nem csak a képviselők számára lesz nyitott a létesítmény. Ha viszont csak a képviselők vagy a küldöttségek parkolhatnak a föld alatt, nem világos, hogy miért kell háromszintes mélygarázst építeni – mondta. Szerinte az ország katasztrofális gazdasági helyzetében elfogadhatatlan egy ilyen, milliárdokat felemésztő, fölösleges luxusberuházás. Az is több mint árulkodó, hogy míg az építkezés tervezett összköltségénél milliárdokkal nagyobb összegű közpénz felhasználására felmentést kérnek a közbeszerzés alól, már megjelenik a bizottság előtt az egyik lehetséges beruházó képviselője – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.