Orangeways: kitilthatják Romániából

2008. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitiltással fenyegette meg a romániai közutakról a bukaresti szállításügyi minisztérium az erdélyi járatokat is működtető budapesti Orangeways autóbusz-társaságot. Néhány nappal ezelőtt keltezett átiratában a román szaktárca arra figyelmezteti a Nemzeti Közlekedési Hatóságot: a céget engedéllyel ellátó szervként sürgősen intézkedjen a Budapest–Csíkszereda útvonalon menetrend szerinti járatokat üzemeltető fapados társaság ellen, amelyet az utóbbi időben a román útügyi hatóság két alkalommal is megbírságolt. Lizeta Volcinschi, a bukaresti minisztérium főosztályvezetője elmondta: az Orangewayst Romániában amiatt büntették meg, mert járműveire a bejelentett állomásokon kívül is felvett utasokat, s a személyszállítás során többször észleltek késést. Az illetékes elismerte, hogy e kihágások nem súlyosak, ám szerinte több alkalommal megismétlődtek, emiatt a román útügyi szervek ideiglenesen megtilthatják a magyarországi busztársaság járműveinek az országba történő belépését. A bukaresti fellépés hátterében az Erdélyi Közúti Szállítók Egyesületének feljelentése áll, az erdélyi városokból Budapestre menetrend szerinti autóbuszjáratokat üzemeltető társaságok ugyanis kalózcégnek tartják, s törvénytelen működéssel vádolják az Orangewayst. Ám a cég szerint minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, az erdélyi személyszállítók tiltakozása hátterében konkurenciális érdekek húzódnak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.