Szászék készen állnak a választásokra

2008. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Várhatólag független jelölteket indít a Magyar Polgári Párt (MPP) a november 30-i romániai parlamenti választásokon, értesüléseink szerint ugyanis az alakulat tegnap este ülésező elnökségi tagjai közül ezt a részvételi formát támogatták a legtöbben. Az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöksége tegnap este döntött arról, miként vesz részt a szervezet a november 30-án rendezendő romániai parlamenti választásokon. Miután az alakulatnak nem sikerült megállapodnia a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel egy választási koalíció létrehozásáról, a Székelyudvarhelyen ülésező testületnek gyakorlatilag két megoldás közül kellett választania: önállóan indul Erdély kilenc-tíz megyéjének magyar érdekeltségű választókerületeiben, vagy független jelölteket támogat az országban először egyéni választókerületes rendszerben tartandó megmérettetésen. A romániai választási törvény értelmében egy pártnak a törvényhozásba való bejutáshoz teljesítenie kell az ötszázalékos parlamenti küszöböt, mindemellett lehetőséget nyújt számára a hat képviselői és három szenátori mandátum megszerzését feltételező alternatív bejutási küszöb is.
Független jelöltek abban az esetben szereznek képviselői vagy szenátori tisztséget, ha választókerületükben begyűjtik a leadott szavazatok felét, plusz egy voksot. A tanácskozást megelőzően Szász Jenő elnök lapunknak elmondta, függetlenek támogatása esetén is lehetőség nyílna bejuttatni a bukaresti parlamentbe az MPP képviselte értékrendet, mindemellett ily módon nem kockáztatnák az RMDSZ bejutását sem. Szász ez esetben nem tartja kizártnak azt sem, hogy az RMDSZ ama jelöltjeit is támogassák a polgáriak, akik elismerésnek örvendenek az MPP szimpatizánsai körében. Az MPP Maros megyei szervezete különben azt javasolta: különösen azokban a választókerületekben indítsanak független jelölteket, ahol az RMDSZ „dinoszauruszai” – például Markó Béla elnök és Kelemen Atilla képviselő – pályáznak újabb mandátumra. Tőkés László püspök minapi megállapítására, miszerint a polgári párt ideiglenes vezetőit belső legitimitási gondok kötik le, Szász Jenő kérdésünkre úgy reagált: nem tartja időszerűnek a tisztújítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.