időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Az új előírások használnak a piacnak

Bodacz Péter
2008.10.12. 19:25

A hitelpiaci környezetnek megfelelően mérsékeltebb kínálattal jelennek meg a fejlesztők, az építési rendelet szeptemberi módosítása azonban máris érezteti hatását a kínálaton – állapítja meg az Otthon Centrum (OC) ingatlanforgalmazó társaság a hétvégi, 13. lakásvásáron készített körképe alapján. Értékesíthetőség szempontjából a változtatások pozitívak, a minőségi, élhetőbb és használhatóbb lakások kialakítása felé hatnak.

Az Országos településrendezési és építési követelmények (Oték) benapozottságra vonatkozó új előírása – február 15-én minimum 1 óra napsütés egy lakóhelyiségben – jelentősen befolyásolhatja a telkek beépíthetőségét, kihasználhatóságát. Az északi fekvésű lakások ezáltal eltűnhetnek a piacról, illetve az épületek közötti szűk távolságok előfordulása is minimálisra csökkenhet, mivel az alsó szinteken kialakítható lakások másképpen nem tudnak megfelelni az előírásoknak. Vevői szempontból – az OC szerint – ez a feltétel mindenképpen pozitívan befolyásolja az újonnan piacra kerülő lakásokat. A vásárlók részéről régi elvárás a külön fürdőszoba és illemhely kialakítása a két lakószobás lakásokban, ezt most már a rendelet is előírja. Mint arra az ingatlanforgalmazó felmérése rámutat, ez a problémakör a fejlesztés tervezési szakaszában korábban többször felmerült egy-egy új projektnél, így jó hír, hogy a jövőben nem kell ezért harcot vívni a tervezővel és leginkább a fejlesztőkkel.
Kínálati szempontból negatívum lehet ugyanakkor, hogy eltűnhetnek a 37–42 négyzetméteres másfél szobás lakások, ezekben ugyanis nem lehet a két helyiséget külön kialakítani. Ez okból kifolyólag növekedhet a kereslet a használtlakás-piac e szegmensében. Az Oték előírja a kötelező parkolók kialakítását is. Az OC tapasztalatai szerint a beruházók szempontjából ez igen ellentmondásos, hiszen a garázsok és beállók értékesítése a legtöbb fejlesztésnél – főleg az alacsonyabb árkategóriájú lakásoknál – eddig is problémát okozott, ugyanakkor a parkolókat meg kellett építeni, s azok nyomott értékesítési áron kerültek a piacra. A szabályozás e pontja közvetetten a lakásárak drágulását vonja maga után, mivel az elvesztett terület vagy a plusz garázsszint az árakban áttételesen érvényesülni fog. Előnyös változást jelent a vakok és mozgáskorlátozottak számára, hogy az általuk is használt területeken a küszöb legfeljebb húsz milliméter magas lehet, s az ajtóknak legalább 90 centiméter szélesnek kell lenniük. Ezzel összhangban a háromszintes épületekben is kötelező elemmé vált a lift beszerelése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.