Elhagyták az RMDSZ-t

Hat független jelölt, közöttük egy jelenlegi RMDSZ-es képviselő támogatásával vesz részt a romániai parlamenti választásokon a Magyar Polgári Párt. Eközben az erdélyi magyar gazdák szakítottak Markó Béláékkal.

2008. 10. 31. 19:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös tiltakozás Erdélyben. Erdélyi román és magyar értelmiségiek közös tiltakozó levelet intéztek a két ország kormányfőihez a nagyváradi könyvtár román vezetőjének elmozdítása miatt. A szakembert és magyar helyettesét azzal vádolták meg, hogy magyar irredenta irodalmi esteket szerveztek, illetve azoknak adtak helyet. A könyvtárban éveken át sikeres irodalmi esteket szerveztek kortárs magyar szerzők szereplésével. (J. Gy.)


(Kolozsvár)

Kilépett a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből, és a rivális Magyar Polgári Párt támogatásával függetlenként indul a november 30-i választásokon Garda Dezső. A gyergyószentmiklósi politikus – aki 1989-es megalakulása óta tagja, 1996-tól pedig parlamenti képviselője az RMDSZ-nek – többek között azzal indokolta lépését, hogy a szövetséget magas szinten behálózó korrupció és a székelyföldi erdőket törvénytelenül irtó maffia elleni sorozatos fellépése miatt már korábban kegyvesztett lett a Markó Béla vezette alakulatban. Megszakította társult szakmai szervezeti viszonyát az RMDSZ-szel a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete is, amely szerint a kormányon lévő alakulat teljesen elhanyagolja az agráriumot érintő problémákat. Sebestyén Csaba, a gazdaegyesület elnöke egyúttal bejelentette: függetlenként pályázik parlamenti mandátumra Udvarhelyszéken. Szász Jenő MPP-elnök tegnap elmondta: Sebestyénen és Gardán kívül a polgári párt négy független jelöltet támogat a novemberi megméretésen, amelyen ő azonban nem száll harcba mandátumért. Ugyancsak tegnap jelentette be az RMDSZ-ből való távozását Borbély Ernő, a szövetség csíki területi szervezetének egykori elnöke is. Az RMDSZ volt parlamenti képviselője és megyei tanácsosa szerint a Markó Béla vezette alakulat elhibázott politikát folytat, és nem lép fel hatékonyan az erdélyi magyarok önrendelkezése érdekében.
Traian Basescu államfővel is találkozik csütörtökön kezdődő ötnapos székelyföldi látogatása során Sólyom László köztársasági elnök. A két államfő csütörtökön közösen koszorúzik Csíkszeredában az 1956-os forradalom évfordulóján rendezendő megemlékezésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.