Gyűrűzik a román bérbotrány

2008. 10. 25. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a bukaresti energiaszabályozó hatóság elnöki tisztségéről az RMDSZ-es Olosz Gergely a romániai a közszférában vezető funkciót betöltő tisztségviselők magas bérezését övező botrány miatt. A politikus azzal indokolta a kormányfő elé terjesztett döntését, hogy a mintegy nyolcmillió forinttal egyenértékű évi fizetéséről a sajtóban megjelent információk révén nem kíván ártani az általa két éve irányított intézmény hírnevének. Noha Olosz emlékeztet, hogy egy héttel ezelőtt letette a román parlamentben a képviselői esküt, ami összeférhetetlen eddigi funkciójával, korábban leszögezte: a november 30-i választásokig mindkét székét megőrzi.
A romániai magyar politikus meghátrálása összefügg azzal, hogy Traian Basescu államfő a napokban arcátlanságnak és falánkságnak nevezte, hogy az állami intézmények a politikai klientúra „feudumává” váltak, élesen bírálva a közszférában tapasztalható bérpolitikát. Az elnök a sajtóértesülésekre hivatkozott, miszerint a kormánynak alárendelt ügynökségek és hatóságok, valamint az állam résztulajdonába lévő kereskedelmi társaságok vezető munkatársai tetemes bérkiegészítő pótlékokban, prémiumokban részesülnek. Calin Popescu Tariceanu kormányfő bejelentette: a jövőben a kabinete hatáskörében működő hatóságok vezetőinek havi bére nem haladhatja meg a 440 ezer forintnak megfelelő összeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.