időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Hitelből fizetnék a végkielégítést Egerben

Munkatársainktól
2008.10.27. 23:00

Hitelt venne fel a Heves megyei önkormányzat, hogy kifizethesse az egri kórház azon dolgozóinak végkielégítését, akik nem akarnak szerződést kötni a HospInvesttel. A szocialisták tervei szerint a pénzt visszaigényelnék az államtól, míg a Fidesz azt hangsúlyozza, hogy a végkielégítést a cégnek kellene állnia.A szocialista többségű Heves megyei önkormányzat október 31-i ülésén napirendre tűzi azt a javaslatot, hogy a megye fizesse ki a HospInvesttel nem szerződött dolgozók végkielégítését. Tatár László, a megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője lapunknak elmondta: ehhez 800 milliótól egymilliárd forintig terjedő hitelt kellene felvenniük. Hangsúlyozta, hogy a kórház megszüntetésével a közalkalmazotti jogviszony is megszűnik, így ez nem ró semmiféle kötelezettséget az önkormányzatra. Leszögezte továbbá, hogy a végkielégítés kifizetése a HospInvest feladata, hiszen ha egy cég átvesz egy intézményt, örökli annak adósságállományát is. A javaslatot egyébként az ellenzék azért sem szavazza meg, mert véleménye szerint nincs itt az ideje annak, hogy a magáncég átvegye a kórházat.
A helyi MSZP-frakció tagja, Lénárt András úgy nyilatkozott: a közalkalmazotti jogviszonyt csak az önkormányzat szüntetheti meg. De hangsúlyozta, hogy a kölcsön felvétele nem terhelné a megye költségvetését, mivel azt visszaigényelnék a létszám-leépítési alapból, az esetleges különbözetet pedig később a HospInvest állná. Ismert: az intézmény valamivel több mint ezer dolgozója közül több száz jelezte, hogy nem kíván szerződést kötni a HospInvesttel.

Tiltakozás a Dobó téren. Ma országos kórházvédő nagygyűlést tartanak Egerben a Dobó téren. Mint azt Mánya Kristóf, a kórházvédők szóvivője lapunknak elmondta: mindezt utolsó tiltakozásnak szánják a HospInvest ellen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.