időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Izlandon áruhiánytól félnek

Jakubász Tamás
2008.10.25. 19:14

Több európai állam is megsínyli a globális pénzügyi válságot. A helyzet Izlandon a legrosszabb, ahol a lakosság megrohanta a boltokat, attól tartva, hogy egy idő után kiürülnek a polcok. A krízis miatt egyre borúlátóbbak a német elemzők, s a kutatóintézetek szerint Németország gazdasága mindössze 0,2 százalékkal növekszik jövőre. Eközben Litvániában a kormány 3 százalékkal csökkentette a bővülésről szóló előrejelzését.

Valósággal megrohanta az izlandi lakosság a szigetország boltjait, ugyanis attól tart, hogy az ország három legnagyobb bankjának összeomlása miatt leáll az import, és üresen maradnak majd az üzletek polcai. Az Index internetes újság közlése szerint mivel a bankcsődök után az izlandi jegybank képtelen volt megvédeni az állam fizetőeszközének, a koronának az árfolyamát, az zuhanni kezdett. Az esés miatt viszont a bankok nem váltanak koronát, s a kereskedők ennek következtében nem tudnak külföldről árut beszerezni. Ezek a fejlemények arra sarkallták a lakosságot, hogy a nehezebb időkre feltöltsék készleteiket.
A szigetország egyelőre az IMF-től és Oroszországtól vár segítséget. A reykjavíki tőzsde tegnap 76 százalékot zuhant; az izlandi korona árfolyama pedig egy hét alatt nyolcvan százalékot esett.
Erősen romlott a német pénzügyi elemzők és befektetők hangulata a globális pénzügyi válság nyomán – ez derült ki a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet tegnap nyilvánosságra hozott felméréséből. A távirati iroda közlése szerint a fél évre előre tekintő gazdasági várakozások indexe októberre a krízis miatt –63 pontra esett, noha a kutatók korábban –51,1 pontot vártak. A megkérdezett szakértők ezzel párhuzamosan a jelenlegi gazdasági helyzetet is a korábbinál lényegesen rosszabbnak ítélik: az ezt kifejező index az év tizedik hónapjára –35,9 pontra zuhant, a szeptemberi –1,0 pont után. A pénzügyi válság miatt alig 0,2 százalékkal növekszik Németország gazdasága jövőre.
Litvániában is hasonló gondokkal küzdenek. Ezt jelzi a balti állam pénzügyminisztériumának bejelentése, miszerint a tárca a korábbi 4,5 százalékról másfél százalékra rontotta a jövő évi gazdasági növekedési prognózisát. Ennek oka, hogy a vártnál erőteljesebben lassul a gazdaság. Nem sokkal jobb Lettország és Észtország helyzete sem: a két balti állam is már a recesszió állapotában van.
A szlovák kormány eközben jóváhagyta a jövő évi költségvetés sarokszámait. Ezekből kiderül: északi szomszédunknál a GDP-arányos államháztartási hiány mértékét 2009-re 1,7 százalékban állapították meg, és az elkövetkező esztendőben 6,5 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak. Emellett bejelentették, a kabinet szükség esetén kész támogatást nyújtani a pénzügyi szektornak. Ezzel párhuzamosan Csehország az eddigi összeg duplájára, ötvenezer euróra emelte a bankbetétek állami garanciáját.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.