időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Röviden

MN
2008.10.13. 18:36

Magyarázatot vár Szlovákiától Göncz
Budapest. Göncz Kinga magyar külügyminiszter tegnap hivatalába kérette Juraj Migast, Szlovákia budapesti nagykövetét. A miniszter asszony a rövid találkozón magyarázatot kért az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra, és kiemelte, hogy a szlovák fél megszegte a kisebbségi status quóra tett ígéretét. Göncz hangsúlyozta, hogy Robert Fico miniszterelnök politikai felelősséggel tartozik koalíciójáért. A magyar számonkérésre reagálva Fico közölte, Budapest provokálja Szlovákiát. (MN)

Éhségsztrájk
Bukarest. Éhségsztrájkba lépett Haller István, a diszkriminációellenes tanács államtitkári rangú tagja, mert a román kormány nem tesz eleget a Maros megyei hadrévi romákkal szemben vállalt kötelezettségének. Bukarest a strasbourgi emberjogi bíróság előtt három évvel ezelőtt vállalta, hogy lakóházat épít azoknak a hadrévi cigányoknak, akiknek otthonát az 1993. szeptember
20-i pogrom idején helyi lakosok felgyújtották. (R. Sz.)

Osztrák kiadatás
Bécs. Az osztrák hatóságok tegnap kiadták Horvátországnak Vladimir Zagorec volt tábornokot, akit Zágrábban több millió eurós sikkasztással és visszaéléssel gyanúsítanak. A 2000 óta Bécsben élő volt védelmi miniszterhelyettest titkos fegyverbeszerzésekre szánt pénzek eltulajdonításával vádolják. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.