Aradi internetkalózt ítéltek el

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt az aradi internetkalózt, aki feltörte és megrongálta számos amerikai kormányhivatal informatikai rendszerét. A 27 éves hackernek 240 ezer dolláros kártérítést is fizetnie kell a károsult intézményeknek.

2008. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Tizenhat hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta az aradi törvényszék az egyik leghírhedtebb romániai hackert, aki tucatnyi amerikai kormányhivatal informatikai rendszerébe hatolt be illetéktelenül. A több mint egy éve húzódó per nyomán, alapfokon hozott ítélet szerint a 27 éves Victor Faur 2005 novembere és 2006 szeptembere között – megszerezve jogosult felhasználók jelszavát – rácsatlakozott többek között az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), az energetikai minisztérium és a tengerészet (US Navy) belső szerverére. A fiatalember rengeteg adatot módosított vagy letörölt, és megfenyegette számos intézmény rendszergazdáját is. A román hatóságok az amerikai titkosszolgálatok felderítő akciója után azonosították Faurt, aki több hónapot előzetes letartóztatásban töltött.
A neves orvoscsaládból származó hacker ellen indított eljárásban három amerikai állami intézmény összesen több mint 1,6 millió dollár anyagi kártérítést követelt. A NASA ügyvédei szerint illetéktelen behatolásaikor Victor Faur 150 komputert és a belső szerverek jelentős részét tönkretette, a hálózat újratelepítésére pedig az űrkutatási hivatal csaknem egymillió dollárt költött. Az amerikai tengerészet 39 ezer, míg az energetikai kormányhivatal 70 ezer dollárról kiállított számlával bizonyította a törvényszék előtt a veszteség mértékét. Az aradi törvényszék végül úgy döntött, hogy a három tengerentúli intézménynek Victor Faur 240 ezer dollár kártérítést köteles fizetni.
A vádlott tagadta, hogy kárt okozott az amerikai hivataloknak, és ügyvédje útján közölte, megfellebbezi az ítéletet, mivel nem áll módjában kártérítést fizetni. Román hackerek igen sok kárt okoztak az elmúlt években belföldi és nemzetközi intézményeknek. A bukaresti sajtó a napokban csodagyerekként mutatta be a 22 éves, internetes adathalászat és csalás miatt Olaszországban hároméves börtönbüntetését töltő Bogdan Ionescut, aki nemrégiben a legnagyobb pontszámot érte el a milánói informatikai egyetem felvételijén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.