Basescu félti az adatokat Amerikától

2008. 11. 23. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traian Basescu államfő ellenzi, hogy Bukarest és Washington – Budapesthez hasonlóan – kétoldalú megállapodással egyezzen meg a román állampolgárok amerikai vízummentességéről. Az elnök úgy véli, Romániának az EU és az Egyesült Államok között zajló tárgyalások részeként kell bekapcsolódnia a vízummentességi programba, egy kétoldalú megállapodás ugyanis a román állampolgárok adatainak kiszolgáltatását feltételezi. – Noha Washington jó barátja, kiváló partnere Romániának, szerintem a vízummentesség olyan mértékben nem égető szükség számunkra, hogy ennek fejében az amerikai hatóságok korlátlanul hozzáférhessenek adatbázisainkhoz – fejtette ki Basescu. A politikus arra figyelmeztetett, hogy miközben becslések szerint évente néhány tízezer román élne a vízummentesség lehetőségével, a bukaresti kormány kénytelen lenne átadni 22 millió állampolgár személyes adatait.
– Mindez egy állam tulajdona, amelyhez nem lehet akárhogy hozzáférni – szögezte le a román elnök. Adrian Vierita, Románia washingtoni nagykövete néhány nappal ezelőtt kötött megállapodást Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszterrel a vízumkényszer feloldását célzó tárgyalások folytatásáról.
A nyilatkozatban vállalt kötelezettségek ellenére Románia meszsze áll attól, hogy belépjen a Visa Waiver programba, hiszen miközben ennek egyik alapvető feltétele, hogy az amerikai hatóságok által visszautasított vízumkérelmek aránya tíz százalék alá csökkenjen, a román állampolgárok esetében ez az arány jelenleg huszonöt százalékos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.