Ez már a vég: Gulasz wegierski

2008. 11. 23. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már megszokhattuk: arról, hogy hol lehet Belgiumban magyar bort kapni, csak a magyar diplomácia kereskedelemben delegált szakemberei útmutatása alapján értesülhetünk, de az otthoni borokat a nagy belga láncok polcain csak kivételes esetekben láthatjuk. Ameddig a készlet tart alapon. A magyar élelmiszerek viszont a teljes hiányukkal tüntetnek, holott hatalmas lehetőség lenne például a cukor, gyorsítószerek és egyéb kémiai adalékok hozzáadása nélkül készített kovászos-, ecetes- vagy vizesuborka-piacra betörni: míg édes uborkafélék több tucatjai közül válogathatnak a belgiumi szupermarketek vevői, a savanyú uborkákból kizárólag a lengyelek törtek be. A kolbásszal ugyanez a helyzet: a legjobb magyar szárazkolbászok több testhosszal verik potenciális spanyol, portugál vagy helyi riválisaikat. De ezek sem találhatók a belgiumi szupermarketek polcain. Annak oka, hogy a magyar cégek miért nincsenek jelen élelmiszereikkel a nyugat-európai piacok legnagyobb részén, nyilván feltárásra szorul.
Annyi azonban sejthető, az állam alkalmatlanságát erőltető neoliberális politika valószínűleg alkalmatlan arra, hogy a kis tőkéjű magyar cégek marketingsegítség és egyéb támogatás nélkül kikerüljenek Európa piacainak akár legkisebb szeletére is. Amit azonban a legutóbb tapasztaltunk, talán minden eddigin túlmegy.
Megjelent a hatalmas Carrefour láncolat szupermarketjeinek nemzetközi ételrészlegén a magyar gulyás. A nemzetközileg legismertebb magyar ételt, a fél liter gulyást tartalmazó, csavaros üvegben kapható Gulasz wegierski a lengyelországi Kolóban működő Sokolów cég gyártmánya. A „magyar gulyás” a következő alkotóelemekből készül: víz – szósz, E1422, zöldségek és fűszerek („tartalmaz zellert”), só, cukor, ízkiemelő (E621), savasságszabályzó – E330, E262, sütőporkivonat, glukóz, olajstabilizátorok, E412, E415, aroma, festék, paprikakivonat, laktózszérum, gulyáshús, marhahús, cukor-dextróz, maltrodextrin, foszfátstabilizálók, E407, E508, E415, nátrium antioxidáns-izoeszkorbin, tej, aromák, allergének, úgymint zeller, glutén, lektóz, tejproteinek.
Lapunk próbakóstolásának eredménye: a lengyel „Goulash hongroise” íze pontosan megfelel a benne lévő alkaloidák összességének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.