Házasság csak faültetéssel

Kötelező faültetéshez kötné a bukaresti önkormányzat a házasságok szentesítését, valamint a személygépkocsik regisztrációját. A testület a román főváros világviszonylatban is magas szennyezettségét szeretné csökkenteni a szokatlan intézkedéssel.

2008. 11. 01. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Rendhagyó feltételt szabna ezentúl Bukarest polgármesteri hivatala az ifjú házasok, valamint a gépjármű-tulajdonosok számára: fákat kíván ültetni velük. Robert Ionescu, a román főváros helyettes főpolgármestere tegnap bejelentette, november 1-jétől közvitára bocsátja azt az általa kidolgozott határozattervezetet, amely házasságkötések, valamint személygépkocsik forgalomba íratása előtt kötelezővé tenné a csemeteplántálást. Az elöljáró szerint ezzel a lépéssel Bukarest nagyfokú szennyezettségét szeretnék visszaszorítani, s várhatólag már decemberben napirendre tűzi a témát a főváros képviselő-testülete. Amennyiben a képviselők megszavazzák, 2009. január 1-jétől életbe lép az intézkedés. Robert Ionescu közölte: a Sorin Oprescu főpolgármester által is támogatott elképzelés szerint a házasodni kívánó bukaresti lakosokat kizárólag abban az esetben esketnék össze a polgármesteri hivatal anyakönyvi hivatalánál, ha hivatalos dokumentummal bizonyítják, hogy elültettek egy fát. A házasulandóknak néhány ezer forintnak megfelelő összegért a városházától kell megvásárolniuk a csemetét, amelyet kijelölt helyen, a zöldövezeteket gondozó vállalat munkatársának jelenlétében helyeznek majd földbe. Személygépkocsi bejegyzése esetén a tulajdonosoknak hasonlóképpen kell eljárniuk. Azzal a különbséggel, hogy miközben az ifjú párok egyetlen fát, az autósok anynyit kötelesek ültetni, ahány járművet regisztrálni kívánnak. Ezáltal nőne a kétmillió lakosú román főváros zöldövezeteinek nagysága, és csökkenne a légszennyezés. E téren Bukarest világviszonylatban a legveszélyeztetettebb települések közé tartozik. Robert Ionescu alpolgármester szerint néhány év alatt száz-százötvenezer fát ültethetnek el a főváros lakói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.