Kevesebb független jelölt

Négyre apadhat a Magyar Polgári Párt által a romániai választásokon támogatott független jelöltek száma, miután a választási bizottságok elutasították két magyar politikus indulását. Eközben az erdélyi magyar sajtó kampányfogásnak tartja az RMDSZ kötelező magyarnyelv-oktatási elképzelését.

2008. 11. 03. 20:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Két, az erdélyi polgári párt által támogatott független jelölt esetében is úgy döntött az illetékes romániai választási bizottság, hogy nem indulhat a november 30-i parlamenti megmérettetésen. Mint ismeretes, a Szász Jenő vezette alakulat szeptemberben úgy döntött, nem vesz részt szervezett formában a választásokon, néhány nappal ezelőtt pedig közölte: hat függetlent indít a Székelyföldön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjeivel szemben.
Fekete Attila sepsiszentgyörgyi vállalkozó képviselő-jelöltségét a szükséges számú aláírások hiánya miatt utasították el, Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd esetében pedig az volt az óvás oka, hogy nem négy, hanem csak egy eredeti példányban mellékelte a támogató aláírásokat. Az óvások közül egyértelműen Kincsesé érinti a legérzékenyebben a polgáriakat, hiszen az évekkel ezelőtt az RMDSZ Maros megyei elnöki tisztségét is betöltő ügyvéd éppen Markó Béla szövetségi elnök ellenében kívánt szenátori mandátumra pályázni egy Maros megyei választókerületben. Kincses jelöltetését a hatóságok az egyéni választókörzetes szavazási rendszerről szóló törvényt módosító kormányrendelet előírására hivatkozva vetették el. A marosvásárhelyi ügyvéd tegnap megfellebbezte a határozatot, mondván: a közjegyző által hitelesített aláíráslajstrom jogilag egyenértékű az eredetivel.
Ezzel egy időben Markó Béla cáfolta az erdélyi magyar sajtóban, valamint román politikusok részéről megfogalmazott bírálatokat, miszerint puszta kampányfogás az az általa szorgalmazott javaslat, hogy tegyék kötelezővé az erdélyi román diákok számára a magyar nyelv oktatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.