Őrizetben a műkincstolvajok

Nemzetközi műkincstolvaj bandát leplezett le a román rendőrség, a hálózat magyar és román állampolgárságú tagjaitól ötmillió euró értékű műtárgyakat foglaltak le. A bűnüldöző szervek szerint a műkincsek többségét Ausztriából lopták.

2008. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül ritka és értékes műkincseket talált a román rendőrség annak a nemzetközi csempészhálózatnak a tagjainál, akiket a napokban vettek őrizetbe a dél-erdélyi Brassóban. Toma Rus, a romániai rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés ellenes főosztályának parancsnoka tegnap sajtótájékoztató részében hozta nyilvánosságra, hogy többhetes megfigyelés után november 13-án egy román és két magyar állampolgárt helyeztek 21 napos vizsgálati fogságba. A 37 és 45 éves férfiakat – akiknek személyazonosságát nem közölték – azzal gyanúsítják, hogy tucatnyi, európai múzeumból és magángyűjteményből eltulajdonított műkincsekkel kereskedtek. Őrizetbe vételüknél a műkincstolvajoknál lefoglaltak a firenzei festőiskola egyik ismeretlen képviselőjétől származó, a Madonnát, a gyermeket, két angyalt és két szentet ábrázoló XV. századi festményt, amelynek értékét a bukaresti Szépművészeti Múzeum szakértői 2,5 millió euróra becsültek. Ugyancsak a bűnbanda tagjainak brassói lakásán bukkantak rá Ferdinand Georg Waldmüller osztrák festő tavaly több mint egymillió euróra becsült alkotására. Mindemellett több tízezer euró értékben találtak XIX. századi órákat, ismeretlen szerzőktől származó festményeket, egyházi értéktárgyakat, ezüstből készült műkincseket. Codrut Olaru, a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes igazgatóság főügyésze közölte, a műkincstolvajok nem ismerték a birtokukban lévő tárgyak valódi értékét, amit az is bizonyít, hogy egy magát műkereskedőnek kiadó rendőrnek ötezer euróért adták el a madonnás festményt.
Kiderült, hogy a hálózatot irányító egyik magyar állampolgárt korábban 28 alkalommal ítélték el rablás és lopás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.