Problémák a Nabucco terve körül

Finanszírozási és energiaellátási problémákkal szembesül a Nabucco európai gázvezeték Fabrizio Barbaso, az Európai Bizottság energia és közlekedési főigazgató-helyettese szerint. Brüsszel nem ellenezné, hogy Románia a Déli Áramlathoz csatlakozzék.

2008. 11. 04. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Miközben az érintett országok és az Európai Bizottság részéről erőteljes politikai támogatást élvez a Nabucco-projekt, a közös európai gázvezeték terve két jelentős problémával szembesül – jelentette ki a bukaresti Evenimentul Zileinek adott interjúban Fabrizio Barbaso brüsszeli illetékes. Az Európai Bizottság energia és közlekedési főigazgató-helyettese a napilapnak elmondta: továbbra is nyitott kérdés a gázvezeték finanszírozásának fedezése, másrészt pedig az is nehezíti az előrelépést a Nabucco megvalósításának terén, hogy még nem sikerült hozzáférni a kellő mennyiségű földgáztartalékhoz. „Mindez nem könnyű kérdés, hiszen kevés azoknak a földgázszállítóknak a száma, amelyek képesek ellátni a Nabuccót: Azerbajdzsán tartalékai nem elegendőek a majdani európai vezeték táplálásához, éppen ezért türkmenisztáni gázmezőket is rá kell csatlakoztatni” – állapította meg Barbaso. A brüsszeli illetékes szerint a Nabucco folyamatos gázellátását az ugyancsak a kaszpi térségben tervezett török– görög–olasz és az adriai vezeték is veszélyezteti, miközben az orosz Gazprom által tervezett Déli Áramlat nem fog energiahiányban szenvedni, hiszen Oroszország ezt állandóan képes lesz ellátni a régióból felvásárolt, majd tovább exportált gázzal. Az EB energiaügyi főigazgató-helyettese közölte, a Nabucco szempontjából létfontosságú, hogy az EU megállapodjon a területén majdan áthaladó gázmennyiség 15 százalékát visszatartani kívánó Törökországgal. Barbaso emellett úgy véli, Irán csak akkor kapcsolódhatna be az európai tervbe, ha sikerül enyhíteni a Teherán atomprogramja keltette nemzetközi feszültséget.
A román újság kérdésére a brüsszeli szakértő leszögezte: az EB nem szól bele abba, hogy Románia rácsatlakozzék-e a Déli Áramlathoz, mivel csak Bukarestre tartozik, hogy részt vesz-e az orosz gazdasági projektben. Varujan Vosganian román gazdasági miniszter a napokban közölte: energiabiztonsága erősítése céljából Románia a Nabucco mellett kész a Déli Áramlatot is támogatn.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.