Róma kegyeit keresik

Ismét a bukaresti és a római média egyik fő témája az Olaszországban élő román állampolgárok helyzete, miután az itáliai igazságszolgáltatás 29 év börtönbüntetéssel sújtott egy román férfit. A bukaresti kormány eközben tetemes összegeket fordít a Romániáról és külföldön élő állampolgárairól alkotott kép javítására.

2008. 11. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Címoldalon, sok esetben vezető hír formájában számoltak be tegnap a bukaresti napilapok annak a román állampolgárnak az olaszországi elítéléséről, akinek egy évvel ezelőtt elkövetett brutális bűncselekménye drasztikus lépésre sarkallta az itáliai hatóságokat a bevándorláspolitika terén. Mint arról már hírt adtunk, alapfokon hozott ítéletében a római esküdtbíróság szerdán 29 év börtönbüntetést szabott a rablással, nemi erőszakkal és emberöléssel vádolt Nicolae Romulus Mailatra, aki 2007. október 30-án különös kegyetlenséggel végzett a 47 éves Giovanna Reggianival. A 25 éves, roma származású férfi tette óriási felháborodást váltott ki a bevándorlók sorozatos bűncselekményeit megelégelő olasz társadalomban. Az erdélyi Szeben megyéből származó, hazájában korábban lopás miatt már három év szabadságvesztéssel büntetett férfi beismerte, hogy ellopta a nő táskáját, azt azonban mindvégig tagadta, hogy ő ölte meg. „Az ügyészség általam akar példát statuálni valamennyi román olaszországi bűncselekményéért” – jelentette ki.
Miközben az olasz kormány egyebek között a most elítélt román férfi esetéből kiindulva szigorított bevándorláspolitikáján – börtönbüntetést előirányozva az illegális bevándorlóknak, sőt lehetővé téve uniós állampolgárok közbiztonsági okokból történő kitoloncolását –, mindez nem csillapította a románok itáliai munkavállalási kedvét.
A bukaresti külügyminisztérium nemrég közzétett felmérése szerint 2007 októbere és 2008 szeptembere között 84 ezer román állampolgár telepedett le a félszigeten, így az ott élő közösség létszáma már meghaladja az 1,1 milliót. Évi átlagkeresetük tízezer euró körül mozog, többségük az építő- és vendéglátóiparban dolgozik, és mindössze nyolc százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A bukaresti diplomácia ebben az időszakban intenzív népszerűsítő kampányt folytat azokban a nyugat-európai országokban, ahol nagy létszámú román közösség él, ezáltal próbálva ellensúlyozni, hogy Spanyolországban és Itáliában a románok előkelő helyet foglalnak el a bűnözési toplistán. Olaszországban félmilliárd eurós projekt keretében – a román kultúra, a népművészet, képzőművészet – bemutatásával igyekeznek bebizonyítani a többségi társadalomnak, hogy Románia igazi arca nem a bűnügyi statisztikákból ismerszik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.