Sólyom kiállt a székely autonómiáért

2008. 11. 06. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozottan kiállt a Székelyföld autonómiája mellett Sólyom László köztársasági elnök, aki ma befejeződő, nem hivatalos látogatásán Hargita és Kovászna megye számos települését felkereste. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőivel folytatott sepsiszentgyörgyi megbeszélését követően az államfő szombaton közölte, a Székelyföldön külön magyar világ létezik, és ezt Romániának el kell fogadnia, mi több, értéknek kell tekintenie. „Támogatom az autonómia gondolatát, hiszen Európában erre számos példa akad. Hogy a különböző autonómiaformák közül melyik valósulhat meg, az az érintett kisebbségtől függ” – jelentette ki Sólyom László, emlékeztetve, hogy erre tavalyi bukaresti hivatalos látogatása során is felhívta román kollégája, Traian Basescu figyelmét.
Az SZNT közben határozatot fogadott el, hogy a novemberi választások után ismét beterjesztik a székely autonómia létrehozására vonatkozó törvénytervezetüket, amelyet korábban elutasítottak. A statútum szerint a régió autonóm területi egységgé való nyilvánítása az ottlakók önrendelkezési jogán alapszik, és nem veszélyezteti Románia területi egységét. Az SZNT az 1996-ban aláírt román–magyar alapszerződés felülvizsgálatát is kéri a két ország kormányától, hiszen az azóta elnyert NATO- és EU-tagság többletkötelezettséget ró Budapestre és Bukarestre a kisebbségvédelem terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.