Szabolcsi betörők román őrizetben

Magyar állampolgárságú profi betörőket vett őrizetbe a román rendőrség, amelynek becslése szerint a két férfi több tucatszor fosztott ki házakat a szomszédos országban. Tettenérésük közben az elkövetők rátámadtak a rendőrökre, majd elmenekültek. Végül egy másik járőr fogta el őket.

2008. 11. 24. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-erdélyi Szatmár megye nyugalmazott rendőr-főkapitányának házába próbált behatolni letartóztatásakor az a két magyar állampolgár, akinek számlájára számos bűncselekményt írnak a román hatóságok. A napokban 29 napos őrizetbe helyezett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei S. László és N. György több mint egy éve járt át erdélyi városokba, ahol többnyire luxusnegyedek épületeit fosztották ki. Liviu Taut Szatmár megyei rendőrfőkapitány elmondta: a két profi betörő legtöbbször olyan lakóházat, villát szemelt ki magának, amelynek hálószobái az emeleten helyezkednek el. Így az alvó, a riasztóberendezést kikapcsoló tulajdonosok semmit nem vettek észre a behatolók ténykedéséből.
A 28 és 27 éves elkövetők minden esetben álarcban, kesztyűben dolgoztak, többnyire készpénzt, ékszereket vittek el. Nem nyúltak azonban nehezen értékesíthető tárgyakhoz, s az akció után pedig azonnal visszautaztak Magyarországra. A román rendőrség tájékoztatása szerint behatoláskor lángvágóval megolvasztották a nyílászárók üvegét, de letartóztatásukkor más feszítőeszközöket és egy 35 centiméteres pengéjű kést is lefoglaltak tőlük. A két férfi tettenéréskor rátámadt az akciójukat meghiúsító két rendőrre, majd elmenekült. Hosszas üldözés után azonban egy másik járőrnek sikerült ártalmatlanná tennie őket. Román rendőrségi források szerint a Magyarországon lopásért és hivatalos személy elleni fellépés miatt már elítélt S. László és társa bizonyíthatóan öt betörést hajtott végre Szatmár és Szilágy megyében, és 13 millió forintnak megfelelő pénzt és értéktárgyakat tulajdonított el. Gyanítják azonban, hogy ennél sokkal több lakásból loptak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.