Tőkésék összefogást szorgalmaznak

2008. 11. 27. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefogásra szólította Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli bizottságának elnöke a hét végén az erdélyi magyar szervezeteket annak érdekében, hogy egységesen képviselhessék az autonómia ügyét a román hatalom előtt. A Fidesz külügyi kabinetének vezetője az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alapításának ötödik évfordulóján rendezett kolozsvári tanácskozáson elmondta: szólásszabadság nélkül nincs párbeszéd, párbeszéd nélkül nincs öszszefogás, összefogás nélkül pedig nincs autonómia. „Miközben Szlovákiában nem lehet beszélni az autonómiáról, Romániában e tekintetben szólásszabadság van, ennek folytán az erdélyi magyarok nem követelik, hanem ajánlják, javasolják az önrendelkezést. Ha megvalósul a magyar egység, a társadalmi összefogás, akkor megnyílik az út az autonómia felé, amely nem cél, hanem eszköz az egyenrangúság irányában” – mondta Németh.
Szombati ülésükön az EMNT küldöttei összehangolt cselekvést szorgalmaztak a Kárpát-medencei magyar autonómiatörekvések, a kérdés nemzetköziesítése terén. A szervezet kéri a magyar–román alapszerződés felülvizsgálatát, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése 1201-es számú ajánlásának a dokumentumban negatív értelmezésben szereplő passzusának törlését, ez ugyanis hivatkozási alapul szolgál a román hatalomnak az autonómiatörekvések elutasítására.
Tőkés László európai parlamenti képviselő, a testület elnöke szerint a magyarságnak el kell határolódnia a gyűlöletbeszédnél is károsabb hazugságbeszédtől, továbbá szerinte az RMDSZ bukaresti érdekeket szolgál a román kisebbségpolitika legitimálásával. Toró T. Tibor alelnök kérdésünkre elmondta: a székelyföldi autonómia érdekében kiírt települési népszavazások sorsa a romániai jogállam próbája lesz, ennek további akadályoztatása esetén a magyarság kész panaszt tenni az európai bíróságnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.