Basescu kényelmes többséget akar

Elveti egy technokrata kormányfő kinevezésének lehetőségét Traian Basescu román államfő, aki szerint Romániának stabil kormánytöbbségre van szüksége a hét végi választások után.

2008. 12. 06. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Legkevesebb két politikai pártból álló, kényelmes parlamenti többségű kormánykoalíció felállását tartja szükségesnek a november 30-i romániai választások nyomán Traian Basescu. Az államfő egy hétfő esti televíziós műsorban leszögezte, az országot sújtó gazdasági válság ellenére nem indokolt egy nemzeti egységkormány létrehozása, ezzel egy időben pedig technokrata miniszterelnök kinevezésének sem látja értelmét. „A kormányzás felelősségét politikusnak kell vállalnia, elvégre a választásokon a pártok a hatalom megszerzéséért küzdenek” – jelentette ki az elnök. Basescu hozzátette: jövőre alkotmánymódosítást kezdeményez az államelnöki jogkörök bővítése érdekében, hogy politikai válság esetén az elnöknek jogában álljon viszszahívni a kormányt vagy feloszlatni a parlamentet.
Jelenleg a román alaptörvény szerint az államelnöknek a parlamenti mandátumok felét begyűjtő alakulatot kell felkérnie kormányzásra, ha viszont ez a helyzet nem áll fenn, akkor a parlamenti pártokkal folytatott konzultáció nyomán nevezi ki a kormányfőt. Ez gyakorlatilag szabad kezet nyújt Basescunak a miniszterelnök megnevezésére, már csak azért is, mert a vasárnapi megméretés előtt közzétett felmérések szerint egyetlen párt sem szerez abszolút többséget a bukaresti törvényhozásban. A tegnap ismertetett két, egymásnak ellentmondó kutatás a jobbközép demokrata–liberálisok, illetve a szociáldemokraták győzelmét jósolja, így nyitott marad a kérdés, hogy Theodor Stolojan vagy Mircea Geoana kap-e felkérést a kormányalakításra. Basescu korábban leszögezte: a kormányfőjelöltek közül egyedül Stolojanban bízik.
Ezzel egy időben tegnap a Tariceanu-kabinet úgy döntött: kifizeti a 18 és 25 év közötti diákok utazási költségét, hogy a fiatalok hazautazhassanak szavazni vasárnap. Mivel az egyéni választókerületes szavazási rendszer előírja, hogy a román állampolgárok kizárólag saját választókerületükben adhatják le voksukat, fennállt a veszélye, hogy a lakhelyüktől távol tanuló egyetemi hallgatók nem élhetnek szavazójogukkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.