Huszonhét év a román hackernek

2008. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Újabb román hackert ítéltek börtönbüntetésre informatikai bűncselekmények miatt, miután az aradi törvényszék nemrég felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott egy helyi fiatalembert. Internetes csalás vádjával az amerikai igazságszolgáltatás a napokban 27 év börtönt szabott ki a 39 éves Adrian Florin Fechetére, aki ötmillió dollárt csalt ki magánszemélyektől. A vádirat szerint a román férfi húsz bűntársával együtt az e-Bay aukciós weboldal kétezer felhasználóját vezette félre. A román hackerek az internetes áruház ama ügyfeleit környékezték meg, akik különféle tárgyakra licitáltak, de végül mégsem ők nyerték az árverést. Abban a hiszemben, hogy az új tulajdonostól megvásárolhatják a kívánt terméket, a Fechetéék által megadott bankszámlára utalták a vételárat, amelynek fejében azonban semmit sem kaptak. A 27 évre ítélt bandavezér bűntársai közül az amerikai bíróság tizenötöt kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtott, kettőt felmentett, hárman pedig eltűntek lakhelyükről.
Miként megírtuk, információs rendszerekbe való illetéktelen behatolás miatt a hónap elején egy év és négy hónap felfüggesztett börtönre ítéltek Aradon egy 27 éves helyi fiatalembert. Victor Faurnak ezenkívül 250 ezer dolláros kártérítést kell fizetnie azért, hogy a jogosult felhasználók nevét és jelszavát megszerezve feltörte az amerikai kormányhivatalok informatikai rendszerét. Csütörtökön tizenegy bankkártya-hamisító román állampolgárt vett őrizetbe a belga és a román rendőrség. A bűnbanda egymillió eurót hívott le bankautomatákból európai országokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.