Kincs nélkül maradt Kolozsvár

2008. 12. 08. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavágott az AS Roma a kolozsvári CFR-től elszenvedett hazai vereségért, így végleg elszálltak a kincses város együttese – és vele a kelet-európaiak – továbbjutási esélyei a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A „Farkasok” szerda este 3-1-re győztek a BL-újonc otthonában, ahol az sem nyomott sokat a latban, hogy Traian Basescu román államfő a VIP-páholyban szurkolta végig a találkozót. A román bajnoki címvédő számos ajtó-ablak helyzetet elpuskázott, ráadásul Stancioiu kapus két baklövése – Brighi akció- és Totti szabadrúgásgóljánál – megtörte csapattársai lendületét, a kolozsváriak csatársora ezúttal nem tudta lehengerelni az olaszokat. Miközben a Roma élre ugrott az A csoportban, 4 pontjával a vasutascsapat az UEFA-kupa-szereplésről is kénytelen lemondani.
Pászkány Árpád klubtulajdonos a kudarc ellenére nem marasztalta el csapatát, elismerve, hogy az általa két-három millió euróra becsült CFR nem üti meg a 15-18 millió eurót érő római gárda színvonalát. „Megvoltak az esélyeink, viszont alapszabály, hogy a futballt gólokra játsszák, a technikai látványosságot és a művészi teljesítményt pedig ebben a sportágban nem pontozzák, legfeljebb a műkorcsolyában” – nyilatkozta a kolozsvári üzletember. Pászkány leszögezte: egyelőre nem merül fel a CFR olasz trénerének, Maurizio Trombettának a menesztése, a közeljövőben azonban új játékosokat kíván leigazolni. Elsősorban annak érdekében, hogy a román bajnokságban jelenleg 6. helyezett csapat meg tudja védeni bajnoki címét, és sorozatban másodszor is elhódíthassa a Román Kupát. E prioritások teljesítése esetén jövő nyáron akár következhet egy újabb BL-szereplés is. A csoport másik mérkőzésén a Chelsea nem bírt a Bordeaux-val, így az utolsó körben hárman hajtanak a két nyolcaddöntős helyért.
A magyar futball sanyarú jelenében örömteli hír, hogy két honfitársunk is kezdőként szerepelt szerdán, s végig is játszotta a maga derbijét. Nagy Zoltán ráadásul BL-újoncként, ő a 16. magyar légiós a legrangosabb európai kupasorozatban. A Diósgyőr és a Debrecen egykori, a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta jelenlegi kapusa (aki az albán Beqaj sérülése miatt állhatott a háló elé) két gólt kapott a brémai támadóktól, ám mivel előtte Nikolau és a volt Real Madrid-spíler Savio is betalált, döntetlen lett a meccs vége, a Werder így lemondhatott a továbblépésről. A másik derbiről szólva José Mourinho, az Inter mestere szokásával ellentétben elismerte, hogy a Panathinaikosz jogosan nyert Milánóban, gesztusában nyilván szerepet játszott, hogy csapata így is bekerült a 16 közé. A C csoport gólszürete után a Barcelona (amelynek soraiban Henry betalált 100. BL-meccsén) már biztos csoportelső, de a többi helyezés is fix. A D jelű kvartettben Dzsudzsák Balázs végig pályán volt a PSV vereséggel végződő, zárt kapus, madridi vendégjátékán. Mivel a Liverpool is nyert, az Atlético mellett továbblépett, a Marseille és Dzsudzsákék számára marad az UEFA-kupa esélye.
BL-csoportkör, 5. forduló. A cs.: CFR Kolozsvár–Roma 1-3, Bordeaux–Chelsea 1-1; az állás: 1. Roma 9 pont, 2. Chelsea 8, 3. Bordeaux 7, 4. CFR 4. B cs.: Anorthoszisz–Bremen 2-2, Internazionale–Panathinaikosz 0-1; az állás: 1. Inter 8 (továbbjutott), 2. Panathinaikosz 7, 3. Anorthoszisz 6, 4. Bremen 4. C cs.: Sporting Lisszabon–Barcelona 2-5, Sahtar Doneck–Basel 5-0, az állás: 1. Barcelona 13 (t.j.), 2. Sporting 9 (t.j.), 3. Sahtar 6, 4. Basel 1. D cs.: Atlético Madrid–PSV Eindhoven 2-1, Liverpool–O. Marseille 1-0, az állás: 1. Atlético 11 (9-4) (t.j.), 2. Liverpool 11 (8-4) (t.j.), 3. OM 3 (5-7), 4. PSV 3 (4-11).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.