Magyar csempészek román őrizetben

2008. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek két magyar állampolgárt vasárnap az észak-erdélyi Szatmár megye határőrségének munkatársai, a férfiakat embercsempészettel gyanúsítják. A román határőrség országos parancsnoksága tegnap közölte: a magyar állampolgárok egy rutinellenőrzésnél buktak le a Nagykároly melletti, a román–magyar határtól mindössze néhány kilométerre fekvő Börvely település határában. A határrendészet munkatársai vasárnap hajnalban feltartóztattak egy magyar rendszámú személygépkocsit, amelyben három török állampolgár volt. A férfiak nem rendelkeztek a schengeni övezet országaiba érvényes vízummal. Mivel sem a jármű 37 éves vezetője, V. György, sem másik magyar utasa, a 32 éves H. Zsolt nem tudott magyarázattal szolgálni a törökök kilétéről, a gépkocsi valamennyi utasát előállították a szatmárnémeti határőr-parancsnokságon. A kihallgatáson a török állampolgárok – akik egyike kiskorú – bevallották, hogy néhány nappal ezelőtt törvényesen utaztak be Romániába, de nem volt schengeni vízumuk, ezért egy honfitársuk javaslatára Szatmárnémetiben felvették a kapcsolatot a két magyar embercsempészszel annak érdekében, hogy hazánkba, majd Franciaországba jussanak. A román hatóságok a törökök, valamint V. György és H. Zsolt ellen bűnvádi eljárást indítottak.
A román–magyar és román– ukrán határszakaszon jelentősen megnőtt az embercsempészet és az illegális áruforgalom Románia 2007-es uniós, valamint hazánk idei schengeni csatlakozása óta. Néhány napja ugyancsak Szatmár megyében figyelmeztető lövéseket adtak le a román határőrök ukrán cigarettacsempészekre, akiknek a negyvenezer dobozból álló árut hátrahagyva sikerült Ukrajnába menekülniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.