RMDSZ-cél a kormánypozíció

Markó Béla visszavárja az RMDSZ-be a Szász Jenő vezette, a romániai parlamenti választásokon függetleneket támogató Magyar Polgári Pártot (MPP). A szövetség feltételekkel ugyan, de mindenképp kormánypozícióból folytatná a bukaresti politizálást.

2008. 12. 07. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól tették a magyarországi pártok, hogy nem avatkoztak be a romániai parlamenti választási kampányba, hiszen az erdélyi magyarság részéről negatív visszhangot váltott ki, hogy a júniusi helyhatósági megmérettetés során anyaországi politikusok mondták meg, milyen polgármesterre szavazzanak – jelentette ki tegnap lapunk kérdésére Markó Béla. Az RMDSZ elnöke Kolozsváron úgy vélekedett: azáltal, hogy az MPP nem vesz részt szervezett formában a hét végi parlamenti megmérettetésen, kudarcot vallott az RMDSZ-en kívüli alternatívakeresés. Markó felhívást intézett a Szász vezette MPP-hez, térjen vissza az RMDSZ-hez. Az RMDSZ választási esélyeiről a politikus úgy vélekedett: a szövetség parlamenti jelenléte megőrzésére törekszik, emellett továbbra is hajlandó részt venni a kormányzásban, ha a decemberben megalakuló koalíció programjában helyet kapnak az RMDSZ programpontjai is.
Nyilvánosságra került egy olyan filmfelvétel, amelyen Rózsa Gáspár deményházi katolikus plébános arról biztosítja az RMDSZ elnökét: garantálja, hogy „nyolcvan helyi szavazópolgárból kilencven szavaz vasárnap az RMDSZ-re, ellenkező esetben agyonveri az egészet”. Az MPP által támogatott független jelöltként Markó választókerületében szenátori mandátumra pályázó Kincses Előd ügyvéd megengedhetetlennek nevezte, hogy a plébános egyháza szabályait áthágva beavatkozott a választási kampányba, emiatt a felvételt tartalmazó DVD-t elküldi Jakubinyi György gyulafehérvári érseknek.
Ezzel egy időben a bukaresti feddhetetlenségi ügynökség hamisítás gyanújával ügyészségi feljelentést tett Olosz Gergely RMDSZ-es parlamenti képviselő ellen, mivel valótlan adatokat közölt vagyonnyilatkozatában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.