Románia választ

Közel háromezer szenátor- és képviselőjelölt küzd meg a vasárnapi romániai törvényhozási választásokon a 452 parlamenti mandátumért. Keleti szomszédunknál először rendeznek parlamenti megmérettetést egyéni választókerületes rendszer alapján.

2008. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 18 millió szavazópolgárt várnak az urnák elé az 1989-es romániai rendszerváltás óta sorrendben hatodik alkalommal, vasárnap rendezendő parlamenti választásokon. A megmérettetés újdonsága, hogy miközben eddig pártlistákra adhatták voksukat, a választási törvény idei módosítása nyomán a román állampolgárok ezúttal egyéni választókerületes rendszer alapján jelölik ki a 315 képviselői és 137 szenátori mandátum várományosát. Az országot a parlament két háza tagjainak számával, 452-vel megegyező választókerületekre osztották fel, és mindegyikben egyetlen jelöltet indítanak a pártok. Ahhoz, hogy egy alakulat képviselőt juttathasson a bukaresti törvényhozásba, országos szinten el kell érnie az ötszázalékos küszöböt, de van alternatív küszöb is, eszerint az a párt, amely hat képviselői és három szenátori kerületben győz, szintén bejut a törvényhozásba. Csak az a jelölt lehet biztos a győzelmében, aki begyűjti a voksok ötven százalékát plusz egy szavazatot, a többi kerület esetében a listás szavazásnál alkalmazott mandátum-visszaosztási gyakorlatot használják: először megyei szinten összesítik az egyből be nem jutott jelöltek szavazatait, majd pedig országos szinten.
A legfrissebb felmérések szerint a következő négy évben négypárti lesz a bukaresti parlament, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt például 18 év után kihull a törvényhozásból. Nem tudni azonban, ki alakíthat kormánykoalíciót, mivel a parlamenti többség megszerzésére egyetlen alakulat sem esélyes. A legtöbb mandátumot az előrejelzések szerint a Basescu államfőhöz hű jobbközép demokrata-liberálisok kapják.
Magyarországon vasárnap a budapesti román nagykövetségen (XIV. kerület, Thököly út 72.), Románia szegedi (Kelemen L. utca 5.) és gyulai (Munkácsy M. utca 12.) főkonzulátusán reggel héttől este kilenc óráig lehet szavazni kizárólag azoknak a román állampolgároknak, akik magyarországi tartózkodási vagy lakóhellyel rendelkeznek, s ezt érvényes okmánnyal igazolni tudják. Román útlevél vagy személyi igazolvány felmutatása szükséges a szavazáshoz, ideiglenes személyi okmány és egyszeri kilépési engedély alapján nem lehet szavazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.