Romániában félnek a rákellenes oltástól

Tömegesen utasítják vissza a romániai szülők, hogy tízéves lányukat védőoltásban részesítsék a méhnyakrák elleni kampány keretében. Az érintetteket a Romániában használt oltóanyagokkal összefüggésbe hozott külföldi halálesetek riasztják el.

2008. 12. 08. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Balul indult a román egészségügyi minisztérium által kezdeményezett méhnyakrák elleni oltási kampány: a negyedik osztályos lányok szülei az elmúlt napokban országszerte tömegesen utasítják el az ingyenes oltóanyag beadatását. Mint arról már beszámoltunk, Romániában hétfőtől részesítik védőoltásban a humán papillomavírus (HPV) méhnyakrákot okozó törzsei ellen a tízéves lányokat. Eugen Nicolaescu tárcavezető azzal érvelt a 110 ezer lányra kiterjesztett intézkedés mellett, hogy Romániában évente 3000 megbetegedést diagnosztizálnak, és naponta hat nő hal meg a kórban. A 23 millió eurós költségvetésű kampány kezdete óta azonban a szülők jelentős része megtagadta, hogy gyermeke esetében alkalmazzák a vakcinát. Valamennyien a Romániában bevetett oltóanyag, a Cervarix és Silgard esetleges mellékhatásaitól tartva utasították el a védőoltást, a média ugyanis részletesen beszámolt arról, hogy ezek a védőoltások több mint húsz halálesetet okoztak az USA-ban, kettőt pedig Európában. Miközben a kelet-romániai Vaslui megyében az ortodox egyház képviselői és pedagógusok szórólapokkal tiltakoznak a védőoltás ellen, a székelyföldi Kovászna megyében számos szülőt SMS-ben és e-mailben szólítottak fel ismeretlenek: ne engedjék, hogy gyermeküknek beadják a méhnyakrák elleni oltóanyagot. Molnár Géza, a Romániai Járványügyi Társaság elnöke szerint a minisztérium anélkül tette kötelezővé a gyermekek beoltását, hogy előtte minden érintettet – szülőt, orvost és pedagógust – tájékoztatott volna a programról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.