Tariceanu maradna

Három mandátummal többet szerzett a jobbközép román demokrata–liberális párt a hét végi parlamenti választásokon a szociáldemokratákhoz képest.

2008. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polgári ellentétek. Kiújult a vita a Magyar Polgári Párton (MPP) belül, hogy az alakulat nem vett részt a hét végi parlamenti választásokon, az általa támogatott öt független jelölt pedig roppant kevés szavazatot kapott. Gazda Zoltán, az MPP Kovászna megyei alelnöke szerint a párt „bűnös” döntést hozott, amikor a távolmaradást választotta, és ezért a felső vezetőségnek kell vállalnia a felelősséget. Szász Jenő elnök ellenben úgy véli: ha az MPP indult volna, akkor az RMDSZ presztízsveszteséget szenved Bukarestben. (R. Sz.)


Váratlan fordulat történt Romániában, a szavazatok viszszaosztása nyomán a jobbközép demokrata–liberális párt (PDL) nyerte a hét végi parlamenti választásokat, noha kevesebb szavazatot kapott a rivális szociáldemokratáknál (PSD). A központi választási bizottság tegnap este közölte, az egyéni választókerületes rendszer alapján az Emil Boc vezette PDL 166 képviselői és szenátori mandátumot szerzett, miközben a Mircea Geoana elnökölte PSD csak 163-at. Eközben Calin Popescu Tariceanu kormányfő, a liberális párt (PNL) elnöke bejelentette, alakulata ragaszkodik a miniszterelnöki poszt megőrzéséhez, és ennek megfelelően vág neki a koalíciós tárgyalásoknak. Az elmúlt két évben az RMDSZ-szel kisebbségi kormányt alkotó, a hét végi megmérettetésen a szavazatok 18 százalékát begyűjtő liberálisokat nem lehet megkerülni, mivel sem a 33,09 százalékot elérő PSD, sem a 32,36 százalékon végző PDL nem képes többséget alkotni a parlamentben.
A PNL vezetői ezért igyekeznek a lehető legtöbbet kicsikarni a két nagy párttól. Emil Boc PDL-elnök azonban nem illetődött meg attól, hogy a liberálisok vérszemet kaptak, hanem leszögezte: alakulata bízik abban, hogy felkérést kap a kormányalakításra az államfőtől, és képes lesz összefogni a jobboldali erőket. Eközben Markó Béla RMDSZ-elnök közölte: a nap folyamán közös nevezőre jutott Tariceanuval, miszerint pártja – amely 2004-hez képest most eggyel kevesebb, 31 mandátumot szerzett – jelenlegi kormánypartnerével vág neki a koalíciós többség kialakítását célzó tárgyalásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.