Erzsébetvárosi összefonódások

2009. 01. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terézvárosban is tovább nyomoznak. A Legfőbb Ügyészség három hónappal ismét meghosszabbította a nyomozást a terézvárosi önkormányzat vagyonkezelőjénél egy éve leleplezett 18 millió forintos korrupciós ügyben – mondta Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Cáfolta azt az információnkat, amely szerint vesztegetés gyanújával a napokban meggyanúsíthatják Bajor Zoltánt, Terézváros SZDSZ-es alpolgármesterét. – Őt egyelőre tanúként sem hallgattuk ki – fűzte hozzá. Az ügyben a rendőrséget nyomra vezető volt helyiségbérlő, Berecz Károly vállalkozó többek között Bajorra, Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselőre, illetve párttársára, Kolozs András fővárosi képviselőre tett terhelő vallomást, és állította: Verók István szocialista polgármester mindenről tudott.


Erzsébetváros önkormányzatának is dolgozott Késmárki Károly, az ingatlanpanamaként ismertté vált ügyben az egyik fő gyanúsított, Gál György (SZDSZ) ügyvédje, ezért összeférhetetlenség miatt le kellett mondania a védelemről – erősítették meg lapunknak a Magyar Hírlap információját a Központi Nyomozó Főügyészségen.
A tavalyig az SZDSZ frakcióvezetőjeként és a VII. kerületi gazdasági bizottság elnökeként tevékenykedő Gált jelenleg a Medgyessy-kormány volt igazságügy-minisztere, Bárándy Péter és Holló Gábor védi.
Keresztes Imre főügyész közölte, az összeférhetetlenséget a nyomozó hatóság tárta fel, azonban Hunvald György MSZP-s polgármester nem volt hajlandó elmondani, hogy az ügyvéd milyen munkát végzett Erzsébetvárosban. – Az önkormányzatnak sok ügyvéd dolgozik, de egy ombudsmani állásfoglalás szerint nem adhatjuk ki a nevüket és a munkájukat, mert ezzel megsértenénk az adatvédelmi törvényt – fűzte hozzá.
Lapunk a Complex Céghírek adataiból kiderítette: Késmárki Károly jelenleg is a százszázalékos kerületi tulajdonú Erzsébetvárosi Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottsági tagja, mint ahogy korábban az önkormányzat megbízásából az itteni piacokat működtető kft.-nél, majd a Garay Zrt.-nél is betöltötte ezt a pozíciót.
Ismeretes, a büntetőeljárásban egyelőre tizennégy lakóház értékesítése miatt nyomoznak, és az adatok alapján kilenc gyanúsított csaknem egymilliárd forintos kárt okozott az erzsébetvárosi önkormányzatnak. Gál Györgyöt – aki a nyomozók szerint több mint 300 millió forint kenőpénzt tehetett zsebre – és társait, közöttük a másik SZDSZ-est, Kardos Pétert többszörösen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás bűntettével, vesztegetéssel, magánokirat-hamisítással gyanúsítják. Gál, Kardos, valamint a gyanú szerint áron alul privatizált önkormányzati lakóházak értékbecslője előzetes letartóztatását nemrégiben tavaszig meghoszszabbították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.