Vádaskodó terézvárosi gyanúsítottak

Példátlanul durva politikai támadást intéztek a Fővárosi Főügyészség és a BRFK ellen Terézváros hűtlen kezelés gyanújába keveredett MSZP-s vezetői. Az önkormányzat nevében a Népszabadságban közölt hirdetésben megismételték vádjukat: az ingatlanügyek miatti nyomozás mögött a Fidesz és a KDNP áll. Ezt az ügyészség és a rendőrség is visszautasította.

2009. 01. 31. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetőleg közpénzből feladott politikai hirdetésben támadtak a rendszerváltozás óta példátlanul a magyar nyomozó hatóságok ellen Terézváros szocialista vezetői: Verók István polgármester és párttársai, Hegedűs Károly, illetve Hatvani Csaba alpolgármesterek. Névtelenül, a Népszabadság tegnapi számának hatodik oldalán tették közzé korábbi magyarázatukat arról, hogy a rendőrök miért gyanúsították meg az előző képviselő-testület MSZP- és SZDSZ-frakcióinak szinte teljes tagságát, akik közül nyolcan ma is képviselők.
*
A negyedoldalas hirdetés, amely a napilap illetékesének tájékoztatása szerint országosan 760 ezer forintba, a budapesti kiadásban 390 ezer forintba kerül, a következőket tartalmazza: „A Fidesz és a KDNP önös pártérdekből példa nélküli orvtámadást intézett a képviseleti demokráciánk legalapvetőbb intézménye ellen. Feltehetőleg erős politikai nyomásra – az ügyészség utasítására – a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy három éve folyamatban lévő ügyben önkormányzati képviselők ellen indított nyomozást, amelyet büntetőügynek álcáztak, de valójában gátlástalan és nagyon veszélyes precedenst teremtő politikai bosszú.” Verók István MSZP-s polgármester keddi sajtótájékoztatóján szóról szóra ezzel magyarázta, hogy a rendőrség sorra hallgatja ki – különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt – gyanúsítottként a balliberális képviselőket.
A polgármester és kollégái tegnap többszöri megkeresésünkre sem jelentkeztek, azonban Rabin László, az SZDSZ-frakcióból tavaly kizárt alpolgármester elhatárolódott az irománytól.
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, nem állnak le vitatkozni a nyomozás érintettjeivel, de leszögezte: a nyomozó hatóságok semmiféle pártbefolyás alatt nem állnak, munkatársaik nem vehetnek rész pártok munkájában, és politikai nyilatkozatokat sem tehetnek. – A mi munkánkat majd a bíróság ítélete fogja igazolni vagy cáfolni – fűzte hozzá. Szavait megerősítette Tafferner Éva, a BRFK szóvivője, aki szerint a rendőrség folytatja a nyomozást.
– Érthetetlen, hogy egy önkormányzat, illetve annak vezetői ilyen példátlanul éles támadást intézzenek az ügyészség és a rendőrség ellen, csak azért, mert a munkájukat végzik – közölte lapunkkal Cservák Csaba alkotmányjogász, a Független Jogász Fórum elnöke. Bár Terézváros MSZP-s polgármestere, illetve a fenti hirdetés arra hivatkozik, hogy az önkormányzati képviselők „politikai felelősséggel tartoznak választóiknak, és szavazataik miatt nem lehet őket büntetőeljárás alá vonni”, a szakember megjegyezte: a büntető törvénykönyv alól más jogszabályok sem adhatnak felmentést. Cservák Csaba hozzátette: a polgármester állításával ellentétben a saját vagyon valójában közvagyon, az emberek, az adófizetők vagyona, ezért azzal nem lehet tetszőlegesen bánni.
Illés Zoltán, a Fidesz terézvárosi választókerületi elnöke és Wertán Zsolt (KDNP) önkormányzati képviselő szerint a kerület 2002 óta hatalmon lévő balliberális vezetői csak tetézik eddigi cselekedeteiket. Az ellenzék becslése szerint az elmúlt hat évben sok milliárd forintos kárt okoztak az áron aluli ingatlaneladásokkal, ezért már a képviselő-testület jövő csütörtöki ülésén egy éven belül másodszor is előterjesztik önfeloszlatási javaslatukat.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.