Alkukötés a listáról

2009. 02. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösen vesz részt az európai parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Erről a két szervezet vezetője, Markó Béla és Tőkés László állapodott meg tegnap Kolozsváron. A magyar öszszefogás listáját Tőkés László református püspök vezeti, a befutónak számító második és harmadik helyre az RMDSZ jelöltjei kerülnek, a negyedik hely pedig szintén a nemzeti tanácsot illeti meg. A közös lista további helyeit 75 százalékban az RMDSZ, 25 százalékban pedig az EMNT jelöltjeivel töltik fel. Markó Béla elmondta: a megállapodás értelmében a nemzeti összefogás listáját az RMDSZ jele alatt írják be a választási versenybe, a kampány során azonban az EMNT is használja majd a jelképeit.
Markó ismertette azt is, hogy az RMDSZ és az EMNT közötti megállapodás véglegesített szövegét február 22-én Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron írják alá. A Markó és Tőkés vezette delegáció tegnap abban is közös nevezőre jutott, hogy április 3-án létrehozzák az EMNT által évek óta szorgalmazott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amelynek a közös autonómiakoncepció kidolgozása lesz a feladata.
Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumban paritásos alapon vesznek majd részt az RMDSZ és az EMNT küldöttei. „A fórum keretében konszenzussal hozzuk majd a döntéseket, és a testület arra lesz hivatott, hogy fontos koncepciós és stratégiai kérdésekben közös nevezőre jussunk, például egy közös autonómiaterv kidolgozásában” – jelentette ki Markó. A 2007-es romániai EP-választásokon függetlenként brüsszeli mandátumot szerzett Tőkés László sikerként könyvelte el, hogy az RMDSZ és az EMNT küldöttségeinek már a második találkozójukon sikerült elvi egyezségre jutniuk. (A két héttel ezelőtti egyeztetésen Markó a közös jelöltlista első helyét ajánlotta fel a református püspöknek).
Az EMNT elnöke elmondta: örül annak, hogy megállapodtak a magyar összefogás listája létrehozásában, amely összegyűjti mindazokat, akik rá vagy a szövetségre szavaztak a másfél évvel ezelőtti megméretésen. (2007-ben az RMDSZ két brüsszeli mandátumot szerzett). Tőkés László szerint a párbeszéd létrejöttét nagyban elősegítette, hogy az RMDSZ ellenzékbe került a tavalyi romániai parlamenti választások nyomán.
Egyébként a mostani megállapodás nagy vesztesének a Magyar Polgári Párt tekinthető, amely a napokban választási koalíciót ajánlott fel az RMDSZ-nek. Markó Béla azonban elutasította a javaslatot, „elvetélt kísérletnek” nevezve a polgári alakulatot. Szász Jenő MPP-elnök tegnap úgy vélekedett: az RMDSZ és az EMNT közös listája nem teremt nemzeti konszenzust, hanem tovább mélyíti az erdélyi magyarság erkölcsi válságát. Szász egyben furcsállta, hogy Tőkés László „elfelejtette” az RMDSZ-nek, hogy hat évvel ezelőtt megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztségétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.