időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Állítsátok meg Arturo Ferit!

MN
2009.02.21. 23:00

Gyurcsány Ferenc nem demokrata. Gyurcsány Ferenc alkotmánysértő. Gyurcsány Ferenc politikailag inkorrekt. Hogy Gyurcsány Ferenc számára csupán levetni való nyűg, leverni való gátfutóakadály, kibogozhatatlan hieroglifa a törvény, azt eddig is sejtettük. Sejtettük, amikor „törvényesen és tisztességesen” vált milliárdossá az állami bankot irányító anyósa jóvoltából. Sejtettük, amikor fény derült rá, hogy hazugsággal, ámítással, a gazdasági adatok meghamisításával nyert választásokat. Sejtettük, amikor a hazugság filozófiáját „szenvedélyes igazságbeszéddé” próbálta maszkírozni. Sejtettük, amikor kézi vezérlése alá vonva a rendőrséget, sorsukra hagyta a tévészékház védőit, hogy ne az ő morális bukásáról, hanem az utcai harcokról szóljanak a hírek. Sejtettük, amikor 1956 ötvenedik évfordulóján megverette a békés ünneplőket, majd verőlegényeit kitüntette. Sejtettük, amikor rasszizmus és antiszemitizmus elleni harcról szónokolt, miközben nap mint nap egy zsidóktól elkonfiskált luxusvillából indult munkába.
Sejtettük. A Magyar Hírlap elleni példátlan, a végrehajtó hatalommal csúnyán visszaélő diktatórikus támadás óta immár bizonyosan tudjuk.
Hogy egy kormányfő hirdetési és előfizetési bojkottra utasítson közintézményeket és állami tulajdonú vállalatokat, az példátlan a XXI. századi művelt világban. Bármely uniós tagállamban 48 órán belül vennie kellene a kalapját. A hatalommal való visszaélésnek ezt a formáját közkeletűen úgy nevezik: cenzúra. Békeidőben való alkalmazása az egyik legalapvetőbb szabadságjognak, a sajtó- és szólásszabadságnak a bűnös csorbítása. A cenzúra nem csupán az írás és a szerkesztés szabadsága: elsősorban a laptulajdonos és a közhatalom viszonylatában értelmezhető. Gyurcsány pedig e tekintetben vitán felül cenzor.
Ez a lépés nem mentegethető tartalmi elemzéssel: az alkotmány betartását illetően egy közjogi méltóságnak nincsen mozgástere, mérlegelési lehetősége. Köztörvényes bűnözők mentegetése, a valóságnak a „politikai korrektségre” hivatkozó megszépítése pedig maga is bűnpártolás. Rasszizmust kiáltani egy bestiális gyilkosság kapcsán nem egyéb, mint egy bukás előtt álló hatalom kétségbeesett kísérlete a kormányzati válságról való figyelemelterelésre, egy művi törésvonal kimélyítésére, a meddő hatalomgyakorlás pár napos meghosszabbítására.
A kormányzati bojkott nem a Magyar Hírlap ügye, hanem a magyar sajtószabadságé. Sőt, az uniós puding próbája. Az antidemokratikus, diktatórikus gyurcsányi döntés ráadásul nem előzmény nélkül való: egy 2002 óta folytatott gyakorlat betetőzése, és a legutóbbi időkig elsősorban a Magyar Nemzet ellen irányult. Lapunkat a tájékoztatási kötelezettség ellenére nem hívták meg kormányzati sajtótájékoztatókra, kirekesztették állami pénzből finanszírozott sajtóutakból, megtagadták a válaszadást közérdekű kérdéseinkre. Több száz miniszterelnöki és miniszteri interjúkérelem faxváltozatát őrizzük lefűzve a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány időszakából, melyet elutasítottak, vagy amelyre semmilyen válasz nem érkezett. De említhetnénk a Hír TV puszta léte elleni miniszteri fellépéseket is Veres János kameralefejelésétől Szűcs Erika legutóbbi penetráns „pogácsás” megnyilvánulásáig.
Most a liberális értelmiség Esterházy Pétertől Tamás Gáspár Miklóson át Haraszti Miklósig megmutathatja, mennyire szabadelvű és mennyire demokrata: lemondásra szólítja-e fel Arturo Ferit? Gusztos Péter 2002-ben – az ő szavaival élve – pacifikálni akarta a Magyar Nemzetet. Ha a Magyar Hírlap elleni akció célja szintén a pacifikálás, akkor a válasz csupán egyféle lehet: igen az alkotmányra, igen a sajtószabadságra; nem a weimarizálásra, és nem a lopakodó diktatúrára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.