időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Baloldali kudarc

Sitkei Levente
2009.02.21. 23:00

Benjamin Netanjahunak van a legnagyobb esélye arra, hogy Izrael következő miniszterelnöke legyen – mondta lapuknak adott interjújában Slomó Egoz. Az izraeli Bar Ilan egyetem tanára rámutatott, bár nehéz megmondani, ki jobb- és ki baloldali manapság, hiszen az utóbbi csoportba sorolt Kadima valójában inkább középen áll, a baloldal – amely egyébként szintén támogatta a gázai háborút – egyértelmű kudarcot vallott. „A korábban a fősodorban jelen lévő cionista baloldal most elveszítette támogatóinak legnagyobb részét” – magyarázta a politológus, rámutatva a Munkapárt és a Merec összesen 16 képviselői helyére. Egoz szerint a súlyos vereségnek történelmi okai is vannak, hiszen Izraelben a cionista baloldal gyakorolta évtizedeken át a hatalmat. A XXI. században azonban felerősödött az erőszak a palesztinok és Izrael között, a tárgyalásra inkább hajlandó baloldalnak pedig nem voltak válaszai, a kiegyezést ellenző jobboldal pedig bizonyította elmélete helyességét a szakértő szerint. Elmondta, a legutóbbi gázai háborút a középutas Kadima-kormány vezényelte le, és a lakosság általában nagy sikerként értékelte, ezért nőtt a kormánypárt népszerűsége. A jobboldal viszont azért kaphatott több szavazatot, mert a siker ellenére a Hamász továbbra is a Gázai övezet ura maradt, és előtérbe kerültek a biztonsági kérdések, húzta alá Slomó Egoz.
Avigdor Liberman ultranacionalista pártja mindvégig a támadások mellett állt, népszerűsége pedig főként a háborút követően emelkedett meg, mondta Egoz. Hozzátette, Liberman részvétele a kormányban nem jelenti feltétlenül a sokat emlegetett „hűségteszt” bevezetését az izraeli arabok számára, hiszen a Likud is másképp fog politizálni kormányon. Azt viszont egyértelműnek tartja, hogy a nézeteltérés Netanjahu és Barack Obama amerikai elnök között jóval nagyobb lesz, mint az Amerikával való kapcsolatban tapasztalható volt Ehud Olmert vagy Ariel Saron idején. „Persze az új miniszterelnök is tisztában lesz azzal, hogy most már Obama van a Fehér Házban, és ehhez fog igazodni” – mondta a politológus.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.