Basescu fejlesztené a Székelyföldet

2009. 02. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traian Basescu a Székelyföld infrastrukturális fejlesztésének és a helyi autonómia kiszélesítésének fontosságát hangsúlyozta a hét végén Kovásznán. A háromszéki üdülővárosban tett sokadik látogatása során a román államfő megbeszélést folytatott a két székelyföldi megye magyar önkormányzati vezetőivel, akiknek újfent értésére adta, hogy ellenzi a területi önrendelkezést, viszont határozottan kiáll a decentralizáció mellett. Basescu szerint Bukarestnek sürgősen meg kell teremtenie az önkormányzatok pénzügyi autonómiáját, és mihamarabb a helyi közigazgatás hatáskörébe kell utalni az iskolák, kórházak, kapitányságok irányítását.
Az államfő bejelentette: közbenjárt a román kormánynál annak érdekében, hogy a héten három miniszter a helyi hatóságok képviselőivel közösen keressen megoldást a többségében magyarok lakta régió infrastruktúrájának és idegenforgalmának fejlesztésére. Tolmácsolta a bukaresti tanügy-minisztérium ígéretét is, miszerint ősztől idegen nyelvként oktatják a román nyelvet az erdélyi magyar diákoknak. A román elnök kijelentette: visszavonja korábbi nyilatkozatát, miszerint etnikai tisztogatás folyik a Székelyföldön a románok ellen, amennyiben bebizonyítják neki, hogy a sepsiszentgyörgyi városházán létezik egyetlen olyan igazgatóság, amelyet román nemzetiségű vezet. Basescu szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) mindössze voksszerzésre jók a magyarlakta megyék, 12 éves kormányzati részvétele alatt azonban semmit sem tett a régió fellendítéséért. Miközben Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a beígért infrastrukturális támogatással a román állam a régióval szembeni régi adósságát törlesztené, az RMDSZ képviselőinek szombaton ülésező tanácsa elítélte Basescu autonómia- és RMDSZ-ellenes kijelentéseit.
Ezzel egy időben az alakulat miniparlamentje jóváhagyta a Tőkés László vezette erdélyi nemzeti tanáccsal az európai parlamenti választásokra kötött megállapodást is. Orbán Viktor volt kormányfő a hét végén telefonon gratulált a református püspöknek azért, hogy létrejött az RMDSZ-szel közös nemzeti lista, a Fidesz elnöke szerint ugyanis Tőkés szerepvállalásával jó esélye van annak, hogy minden eddiginél nagyobb súllyal lehessen képviselni az erdélyi magyarság autonómiájának ügyét Brüsszelben. Eközben a tegnapi kolozsvári időközi polgármester-választáson magyarellenes röpiratok jelentek meg a kincses városban, ami azért is meglepő, mert a kampány teljes egészében mentes volt az etnikai felhangoktól. A választáson az RMDSZ nem indított jelöltet, a Magyar Polgári Párt színeiben Gergely Balázs méreti meg magát. A demokrata párti jelöltnek van a legnagyobb győzelmi esélye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.