Csemetegondok

2009. 02. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar nyelvű bölcsődei csoportok kialakítását kezdeményezi Kolozsváron egy helyi civil szervezet, amely már aláírásgyűjtést is kezdeményezett az ügy érdekében. Az Életfa Családsegítő Egyesület nem új intézmények létrehozását kéri a román hatóságoktól, hanem a magyar nyelvű csoportok különválasztását szorgalmazzák a kincses város bölcsődéiben. A szervezet szerint a bölcsődék kérdése mintegy 800, három év alatti magyar gyermeket érint Kolozsváron. A kicsik közül közel 300 életkora két és három év közötti, így őket az óvodák még nem fogadják be, viszont az édesanyjuk sem jogosult már a gyermeknevelési szabadságra (ami Romániában két év), emiatt a szülők kénytelenek dadát fogadni csemetéjük mellé. Márpedig gyermekpszichológusok, nyelvészek úgy vélik: az artikuláció és a helyes beszéd elsajátítása csak olyan gyerekeknél lehetséges, akik anyanyelvi foglalkozásban részesültek, sőt a gondolkodás fejlődésében is rendkívül fontos szerepe van annak, ha a gyerek egészen iskolás koráig anyanyelvén tanulhat és beszélhet. Szakértők szerint a magyar kicsik számára hátrányos a román nyelvi környezet, hiszen visszaveti őket a beszédfejlődésben, emellett lelki traumát okoz, ha a gyerek nem érti az utasításokat, illetve nem tudja megértetni magát az idegen nyelvű környezetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.