Emil Boc embere nyert Kolozsváron

2009. 02. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Fölényes győzelmet aratott Sorin Apostu, a jobbközép román demokrata–liberális párt (PDL) jelöltje a Kolozsvárott vasárnap rendezett időközi polgármester-választáson. A kincses városi elöljárói szék Emil Boc, a PDL elnökének miniszterelnöki kinevezésével üresedett meg január első napjaiban. Apostu a szavazatok 60 százalékának begyűjtésével nyerte meg a megmérettetést, liberális ellenfelére a választók 24 százaléka voksolt.
Erdély 310 ezer lélekszámú, 18 százalékban magyarok lakta fővárosának lakossága részéről egyébként nagyfokú apátia jellemezte a vasárnapi voksolást: mindössze a szavazásra jogosultak 30 százaléka járult az urnák elé. A távolmaradás többek között azzal magyarázható, hogy az Emil Boc kormányfő emberének tartott Apostu győzelme pillanatig sem volt kétséges, hiszen a tavaly júniusi helyhatósági megmérettetésen a PDL nemcsak a kincses városban, hanem az egész megyében megnyerte a választásokat.
A 41 éves Sorin Apostu a moldvai Focsaniban született, állatorvosi tanulmányait Bukarestben végezte, és 15 éve él a kincses városban. A politikus Kolozsvár terelőútjának megépítését és a nagynevű helyi filharmónia székházgondjainak megoldását nevezte mandátuma prioritásának. A város magyarsága egyebek mellett azt várja Apostu pártjától, hogy tartsa meg az állami intézmények magyar tisztségviselőit, ennek fejében az RMDSZ nem is indított önálló jelöltet.
Gergely Balázs, a Magyar Polgári Párt jelöltje különben a szavazatok 3,53 százalékával negyedik lett, míg a román Zöld Párt ugyancsak magyar nemzetiségű jelöltje a voksok egy százalékát szerezte meg.

Orbán–Tőkés-találkozó. Orbán Viktor tegnap találkozott Tőkés Lászlóval. A Fidesz elnöke szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak és személyesen Tőkés Lászlónak köszönhetően kiváló esély van arra, hogy a következő ciklusban is hiteles, közbizalmat élvező emberek képviselhetik az erdélyi magyarságot az Európai Parlamentben, ahol világossá kell tenni, hogy Európában nem lehet kettős mércével mérni: az autonómia ugyanis, amely a kontinens számos nemzeti közösségét megilleti, megilleti az erdélyi magyarságot is. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.