Erzsébetváros: újabb gyanúsítások?

Nincs kizárva, hogy további személyek kerülnek a nyomozó hatóság látókörébe az erzsébetvárosi ingatlan-bűncselekmények kapcsán. Az MSZP eddig nem szólította fel az előzetesben ülő Hunvald Györgyöt, hogy mondjon le polgármesteri tisztségéről. Hunvald mellett szimpátiatüntetést szerveztek tegnap kollégái és barátai.

Bákonyi Ádám
2009. 02. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel június 3-ig hosszabbították meg a nyomozás határidejét, s még számtalan kérdés tisztázásra vár, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint akár újabb gyanúsítások is előfordulhatnak. Fazekas Géza közölte: Hunvald György szocialista polgármester fellebbezett 30 napos előzetes letartóztatásba helyezése miatt – ezt később meghoszszabbíthatják –, amelyről a Fővárosi Bíróság dönt soron kívül a közeljövőben. Összesen tizenkét embert hallgattak ki gyanúsítottként a bűnszervezetben elkövetett csalásokban, közülük nyolc szabadlábon védekezik. Az MSZP-s kerületvezetőn kívül előzetesben van már az SZDSZ-es Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, valamint Kardos Péter, a pénzügyi bizottság szintén szabad demokrata elnöke és az ügyben szerepet játszó értékbecslő. Mint arról beszámoltunk, a nyomozó hatóság szerint a szocialista Hunvald bűnsegédként vett részt az erzsébetvárosi önkormányzati bérházak áron aluli értékesítésére alakult bűnszervezetben, amely 970 millió forint tényleges kárt okozott a kerület közvagyonában. Az eljáró bíró úgy ítélte meg: megalapozott a gyanú, hogy Hunvald György
7 rendbeli csalást követett el, és további 2 rendbeli csalást kísérelt meg.
Tegnap a VII. kerületi MSZP közleményben tudatta, hogy „sokkolták” őket az ügyészség „polgármestere ellen intézett lépései”. „Másfél évtizede ismerjük őt, tíz éve vezeti pártszervezetünket” – áll a helyi szocialisták közleményében. Mint fogalmaztak, elképzelhetetlennek tartják, hogy „az ellene megfogalmazott gyanúsításokban bármilyen formában érintett”. Eközben tegnap mintegy százan vettek részt az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal előtt a Hunvald György polgármester mellett rendezett szolidaritási demonstráción. Az Egy ember – egy emberért címmel megtartott esemény felhívása a VII. kerületi MSZP honlapján is megjelent, bár azt állítja, hogy a tüntetést egy magánszemély kezdeményezte. A megjelentek színes szalagokat kötöttek a hivatal előtt található szökőkútra; felszólaló nem volt.
Lapunk tegnap szerette volna megtudni Burány Sándortól, az MSZP budapesti elnökétől, hogy a polgármesteri székéről történő lemondásra miért nem szólította fel Hunvald Györgyöt – ekkor új választást kellene kiírni –, ám a politikus tárgyalásra hivatkozva nem adott tájékoztatást. Egy nappal korábban Burány Sándor azt kérte Hunvald Györgytől, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési tagságáról – erre a tisztségre listájáról jelölhetne új képviselőt az MSZP –, s amíg tisztázódik ügye, függessze fel párttagságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.