Hivatalosan is gyanús

Hivatalosan is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják Verók Istvánt, Terézváros polgármesterét, és egyelőre hat társát. A politikus, aki a kerület egyik értékes ingatlana 2004-es eladásának ügyészségi vizsgálatát az ellenzék politikai támadásának nevezte, tegnap már menekült a nyilvánosság elől. A gyanúsítottak úgynevezett rabosítását ilyen súlyú bűncselekmény esetén a törvény írja elő.

2009. 02. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újságírók kicselezésével, a nyilvánosság elől rejtőzködve érkezett tegnap a Gyorskocsi utcába gyanúsítottkénti meghallgatására Verók István, a VI. kerületi önkormányzat Andrássy út 47. szám alatti ingatlana 2004-es eladásának ügyében, és csaknem egy óra elteltével hasonlóképpen, de már hivatalos gyanúsítottként távozott. A polgármestert, akit hét jelenlegi és további öt korábbi koalíciós képviselőtársával együtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják, nagy valószínűséggel bűnügyi nyilvántartásba vették, azaz közkeletű nevén rabosították. Ez nemcsak azt jelenti, hogy – mint a filmeken – szemből és két oldalról profilból fotót készít róla a rendőrség, valamint lenyomatot is vesznek minden ujjáról, hanem a néhány éve hatályos jogszabályok szerint DNS-, illetve nyálmintát is köteles adni.
Bár a büntetőeljárást folytató Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője, Tafferner Éva nem adott felvilágosítást, Futó Barnabás ügyvéd lapunk kérdésére elmondta: a hatályos jogszabályok szerint nem az a kérdés, hogy rabosítják-e a gyanúsítottat, hanem az, hogy mikor. Ez lehet a magyarázata, hogy például két képviselőt, Lázi Ferencet és egyik társát már nyilvántartásba vették, míg Rabin László alpolgármesterrel és Tóth György önkormányzati képviselővel ennek jövőbeni tényét közölték a nyomozók.
*
A BRFK az ügyben az újságírók tájékoztatása helyett ismét konkrétumokat nélkülöző közleményben tudatta, hogy tegnapig összesen hét személyt hallgattak ki gyanúsítottként, és további hat kihallgatását tervezik. – Mindannyian megtagadták a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen panaszt nyújtottak be – írták.
Skoda Gabriella, a panaszokat elbíráló Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte: az iktatástól számított nyolc napon belül döntenek majd, de tegnap délutánig hozzájuk még egyetlen sem érkezett, mint ahogy Verók István által napokkal ezelőtt beígért, az ügyészség elleni polgármesteri panasz sem érkezett meg. Ezt erősítette meg Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője is.
Szilágyi Erika, a VI. kerületi önkormányzat sajtósa lapunk kérdésére leszögezte: „Nem nyilatkozunk, sem én, sem Verók úr.” Pedig az immár hivatalosan is gyanúsítottá vált polgármester az elmúlt napokban még bőbeszédű volt. Keddi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az ellenzék intézett példa nélküli orvtámadást a képviseleti demokrácia ellen, és feltehetőleg erős politikai nyomásra – ügyészségi utasításra – indítottak „büntetőügynek álcázott” nyomozást. A nyomozó hatóságok elleni példátlanul durva politikai kirohanást Ihász Sándor fővárosi főügyész az MTV Nap-kelte című műsorában tegnap a lehető leghatározottabban kikérte magának, és visszautasította.
Verók azt is állította, hogy az önkormányzati képviselők „politikai felelősséggel tartoznak választóiknak, és szavazataik miatt nem lehet őket büntetőeljárás alá vonni”, ráadásul „saját vagyonukkal” gazdálkodtak.
Minderről Cservák Csaba alkotmányjogász, a Független Jogász Fórum elnöke lapunknak kifejtette: a büntető törvénykönyv alól jogszabályok sem adhatnak felmentést. Cservák Csaba hozzátette: a polgármester állításával ellentétben a saját vagyon valójában közvagyon, az emberek, az adófizetők vagyona, ezért azzal nem lehet tetszőlegesen bánni.
Mint arról többször is beszámoltunk, az előző képviselő-testület az érintett időszakban 15 koalíciós képviselője közül egyelőre ketten nem szerepelnek a rendőrség gyanúsítotti listáján az Andrássy út 47. ügyében: Tatár Péter, aki öt éve összeférhetetlenségi eljárás miatt nem vett részt egy ideig a testületi munkában, illetve Kékesi Tibor, aki nemcsak kerületi, hanem országgyűlési képviselő is, így mentelmi joga van. Bár a Fővárosi Főügyészség egyelőre nem nyilatkozott személyéről, a mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész kérheti az Országgyűlés elnökétől.
Az ügyben szereplő Andrássy úti ingatlan, amelyet 150 millió forintért adtak el úgy, hogy azóta több bírósági eljárásban több ítélettel is megsemmisítették az áron aluli adásvételről kötött szerződést, csak csepp a tengerben: legalább tucatnyi, világörökségi területen fekvő palota és sok más ház ügyében is született feljelentés, a BRFK hetekkel ezelőtt azt közölte, hogy négy büntetőeljárás zajlik fokozott ügyészségi felügyelet mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.