Lakat alatt az MSZP-s polgármester

Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros MSZP-s polgármesterét tegnap őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség.

2009. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VII. kerületi ingatlanpanama ügyében indított nyomozás alapján a politikus bűnszervezet tagjaként vett részt a gyanú szerint SZDSZ-es képviselők által elkövetett csalásokban és más bűncselekményekben. A hatóságok ma dönthetnek előzetes letartóztatásáról, a Fidesz pedig a VII. kerületi képviselő-testület önfeloszlatását kezdeményezi.

*

Konkrét adataink vannak arról, hogy Hunvald György erzsébetvárosi polgármester befolyásolni akarja a kerületben egyelőre tizennégy önkormányzati lakóház áron aluli értékesítésekor elkövetett, különösen jelentős, illetve nagy hátrányt okozó bűncselekmények gyanújával indított nyomozást, a nyomozó hatóságokat és a képviselő-testületet is – indokolta lapunknak Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az őrizetbe vételt. A Budapesten a rendszerváltozás óta politikussal szemben nem tapasztalt, példátlanul súlyos intézkedést követően a nyomozók közölték: bűnszervezet tagjaként és bűnsegédként elkövetett hétrendbeli csalással, kétrendbeli csalás kísérletével gyanúsítják.
Ismeretes, a büntetőeljárásban immár tizenkét gyanúsított csaknem egymilliárd forintos kárt okozott az erzsébetvárosi önkormányzatnak, valamint további 1,6 milliárdos kár okozását kísérelték meg. Gál György SZDSZ-es frakcióvezetőt és a gazdasági bizottság elnökét – aki a nyomozók szerint több mint 300 millió forint kenőpénzt tehetett zsebre – és társait, közöttük a másik szabad demokratát, Kardos Pétert többszörösen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével, vesztegetéssel, magánokirat-hamisítással gyanúsítják. Gál, Kardos, valamint a gyanú szerint áron alul privatizált önkormányzati lakóházak értékbecslője előzetes letartóztatását korábban tavaszig meghosszabbították.
A nyomozás adatai szerint a polgármester tudomással bírt az ügyben mind az értékbecslések előre egyeztetett módjáról, mind pedig a tőkével rendelkező – és a piacon elérhető reális, a becsültnél lényegesen magasabb vételár megfizetésére hajlandó – külföldi befektetők vételre irányuló szándékáról. – Mindezek tudatában Hunvald György szándékosan segítséget nyújtott a gazdasági bizottság elnökének, akivel összehangoltan – vele, és az ügyben érintett vállalkozókkal egyeztetve – egymást követően több ingatlan értékesítése kapcsán, 2003-ban és 2004-ben szándékos bűncselekményeket követett el a VII. kerületi önkormányzat sérelmére – derült ki. A főügyészség 2008. október 28. óta összesen 12 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül nyolc szabadlábon védekezik, utóbbiak között van Nagy György vállalkozó, aki strómanokkal alapított cégein keresztül, valamint az ügyletekbe bevont offshore cégek közvetítésével vásárolt meg több ingatlant. Volt olyan lakóház, amelyet már le is bontottak. Az ügyben Nagy volt az első gyanúsított, akit előzetes letartóztatásba, majd néhány hét múlva szabadlábra helyeztek. Korábbi információnk szerint valójában vádalkut kötött a hatóságokkal, ezt azonban az ügyészség nem erősítette meg.
A nyomozó hatóság hivatalos közleménye szerint a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények gyanúja kapcsán a polgármester előzetes letartóztatása valószínűsíthető.
Mint megtudtuk, Hunvald az őt képviselő ügyvédek javaslatára vallomást tett, azonban mind az őrizetbe vétel, mind a gyanúsítás ellen panasszal élt, tagadva a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. – A legfeljebb 72 órára őrizetbe vett polgármester esetleges előzetes letartóztatásáról akár ma dönthet a nyomozó hatóság, a gyanúsított panaszainak elbírálása után – mondta a főügyész, aki cáfolta azt az MTI-ben is megjelent híresztelést, hogy a polgármestert már hétfőn is keresték volna, de nem találták. – A polgármestert nem idéztük be, hanem személyesen próbáltuk elérni. Amikor erről értesült, azonnal bejött hozzánk – fűzte hozzá.
A szocialista politikus őrizetbe vétele után hiába kerestük az MSZP vezetőit, Burány Sándor budapesti elnök lapunknak nem kívánt nyilatkozni, csak a távirati irodát tájékoztatta a párt elnökségének határozatáról: „azt kérjük Hunvald Györgytől, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési tagságáról, és amíg tisztázódik ügye, függessze fel párttagságát”. Burány szerint a szocialisták megdöbbenéssel értesültek a polgármester őrizetbe vételéről, és bízik abban, hogy az eljárás során tisztázza magát a gyanú alól.
A második polgármesteri ciklusát töltő Hunvald vélhetőleg erre készült az általa mára összehívott rendkívüli erzsébetvárosi képviselő-testületi ülésen, amelyre beterjesztette annak a belső polgármesteri hivatali vizsgálatnak az eredményét, amely a nyomozással érintett ingatlanokról készült.
Emlékezetes, Hunvald György lapunknak hetekkel ezelőtt is azt nyilatkozta, hogy ad interjút, de csak kihallgatása után. Erre valószínűleg egyelőre nem lesz lehetősége, viszont rendkívül érdekes, hogy arra a hírre, hogy az SZDSZ-es Gál Györgyöt és társait (és immáron a polgármestert is – a szerk.) már maffiajellegű bűncselekményekkel gyanúsítják, azt mondta: „bízom abban, hogy a polgármesteri hivatalban elrendelt belső vizsgálat a felkért bírósági szakértő véleménye alapján azt állapítja meg, hogy nem is történt vagyonvesztés”.
Sajátos, hogy a mai előterjesztés szinte szóról szóra ezt tartalmazza. A polgármester által felkért szakértők, például Bálint Tibor ügyvéd, aki a 90-es években számos kerületi önkormányzatnak adott tanácsot ilyen ügyekben, megállapította, hogy a „felülvizsgált” értékbecslések alig néhány millió forinttal térnek el az eladáskoritól. – Összegzésként a szakértő megállapította, hogy a konstrukció megfelelt az önkormányzat helyi előírásainak és a magasabb szintű jogszabályoknak. A fentekkel szemben azonban tény, hogy az Állami Számvevőszék 2007-es észrevételében írta, hogy az ingatlanokat az erzsébetvárosi önkormányzat pályáztatás nélkül, az államháztartási törvény megsértésével adta el.
– Felháborító és megdöbbentő, hogy az immár őrizetbe vett polgármester felmentetné saját magát. Bekövetkezett, amit eddig is sejteni lehetett, és kiderült: az ügyészség által vizsgált botrányos ügyek nem történhettek meg a polgármester tudta nélkül – jelentette ki lapunknak Vattamány Zsolt. A Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője a képviselő-testület mai rendkívüli ülésén módosító javaslatként benyújtja a testület önfeloszlatási javaslatát. Bán Imre helyi MSZP-s frakcióvezető ilyen előterjesztésről nem tud, szerinte a polgármester nélkül, Gergely József (MSZP) helyettes alpolgármester elnöklésével ma elfogadhatják a beszámolót és az önkormányzat 2009-es költségvetését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.