Maffiagyanús erzsébetvárosi SZDSZ-vezető

Megalapozott a gyanú, hogy Erzsébetvárosban Gál György (SZDSZ), az előzetes letartóztatásban lévő frakcióvezető, a gazdasági bizottság elnöke bűnszervezet tagjaként követte el a különösen nagy kárt okozó bűncselekményeket – tájékoztatta lapunkat az ingatlanpanama ügyében indított nyomozás legújabb fejleményéről a Központi Nyomozó Főügyészség.

2009. 02. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztes Imre főügyész közölte: a nyolcrendbeli, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalással, kétrendbeli csalás kísérletével, tízrendbeli hivatalos személy általi vesztegetéssel, tizenegyrendbeli felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással gyanúsított Gál „a vállalkozóval szándékegységben, az értékbecslő segítségével, szervezetten és összehangoltan, rendszeres haszonszerzésre törekedve, egymást követően több ingatlan megvásárlásának a támogatása útján, 2003. és 2004. évben több hasonló 5 évi, illetve ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követett el a VII. kerületi önkormányzat sérelmére”.
*
A Központi Nyomozó Főügyészség közölte: a büntető törvénykönyv szerint bűnszervezetnek minősül a három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangolt csoport, amelynek célja 5 évi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.
Ismeretes, a büntetőeljárásban egyelőre tizennégy lakóház áron aluli értékesítése miatt nyomoznak, és az adatok alapján kilenc gyanúsított csaknem egymilliárd forintos kárt okozott az erzsébetvárosi önkormányzatnak. Gál Györgyöt – aki a nyomozók szerint több mint 300 millió forint kenőpénzt tehetett zsebre – és társait, közöttük a másik SZDSZ-est, Kardos Pétert többszörösen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás bűntettével, vesztegetéssel, magánokirat-hamisítással gyanúsítják. Gál, Kardos, valamint a gyanú szerint áron alul privatizált önkormányzati lakóházak értékbecslője előzetes letartóztatását nemrégiben tavaszig meghosszabbították. A szorult helyzetben lévő Gál védelmét jelenleg többek között Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere látja el, és az ügyészség által meg nem erősített információnk szerint a nyomozás során még további erzsébetvárosi képviselőket is meggyanúsíthatnak. Hunvald György MSZP-s polgármester a még súlyosabb vád, a maffiagyanú ellenére is bízik abban, hogy a polgármesteri hivatalban elrendelt belső vizsgálat a felkért bírósági szakértő véleménye alapján azt állapítja meg, hogy nem is történt vagyonvesztés.
– Megdöbbentő, hogy a szocialista polgármester tulajdonképpen saját magát, az általa vezetett önkormányzat tevékenységét vizsgálja – reagált minderre Vattamány Zsolt, a Fidesz helyi frakcióvezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.