Magyarok tüntettek az autonómiáért

2009. 02. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ökumenikus istentiszteleten és nagygyűlésen emelték fel szavukat tegnap az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői a román kormány kisebbségpolitikája ellen. A Sepsiszentgyörgyön, Kovászna megye székhelyén megtartott felvonuláson magyar, román és angol nyelvű, „Megoldás: az autonómia”, „Nem akarunk román gyarmatosítást magyar polgároknak”, valamint „Magyar intézményvezetőket!” feliratú transzparenseket emelt magasba az ötezer fős tömeg. A békés tüntetés célállomása a kormány területi képviseletének otthont adó prefektúra épülete volt, ahol a katolikus, református és unitárius egyházfők elmondták: a magyar intézményvezetők leváltásával veszélybe kerül a magyar jövő folytonossága a Székelyföldön. A tüntetésen részt vettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt területi vezetői is, az esemény politikamentes jellege miatt azonban nem szólaltak fel.
A nagygyűlést amiatt hívták össze a történelmi egyházak, mert a decemberben hatalomra lépett bukaresti nagykoalíciót alkotó két párt fele-fele arányban elosztotta egymás között a közintézmények vezető posztjait, és meneszteni készül a magyar tisztviselőket. A tüntetésen petíciót fogadtak el, amelyben követelik az arányos etnikai képviselet biztosítását az állami intézményekben, az irányított betelepítések és a Székelyföld gazdasága szándékos elsorvasztásának leállítását, az önálló állami magyar egyetem létrehozását, a kollektív jogok elismerését és kiszélesítését, valamint a régió területi autonómiáját. Felszólították Traian Basescu államfőt: vonja vissza a székely népet sértő budapesti kijelentéseit, miszerint a Székelyföldnek soha nem lesz területi önrendelkezése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.